2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Járványnak tartják: 10 évvel megrövidítheti az életetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-18 13:16:36
Az alvászavar globális járvány, Magyarországon csupán a lakosság harmada alszik jól, pedig ahhoz, hogy jól teljesítsünk a mindennapokban, elengedhetetlen a pihentetõ alvás, a rossz alvók pedig akár 8-10 évvel is megrövidíthetik életüket - hangzott el a Kossuth Rádióban hétfõn.

A Napközben címû mûsorban G. Németh György, a Benyovszky Orvosi Központ programigazgatója arról beszélt, hogy a civilizált világra jellemzõ életmód, a folyamatos pörgés és a stressz okolható azért, hogy nem alszik jól a magyar. Állítása szerint rövidebb alvászavarok mindenkivel elõfordulnak, komolyan akkor kell venni a jelenséget, ha az heteken, sõt hónapokon át megkeseríti valaki életét.

Hallgatói kérdésekre reagálva kifejtette: az alvásra rá kell hangolódni, erre a gyerekeknek és felnõtteknek egyaránt szükségük van. Legalább fél órával lefekvés elõtt fel kell készítenünk a szervezetünket testileg és lelkileg is - magyarázta.

Hozzátette, szomorú, hogy mióta a villanyt feltalálták, az emberek úgy vélik, értékesebb az életük, ha többet vannak ébren, és kevesebbet alszanak. Ez azonban elõbb-utóbb megbosszulja magát - hangsúlyozta. G. Németh György kiemelte: a fekvõhely kiválasztása sokat segíthet, véleménye szerint olyan matracot kell vásárolni, amely a csontfelépítésnek és a testsúlynak a legmegfelelõbb.

A mûsorban az altatók használatáról is szó esett. Dr. Vida Zsuzsa neurológus, alvásszakértõ orvos elmondta: ha valaki csak gyógyszer segítségével tudja kipihenni magát, akkor fel lehet írni az altatót. Fontos azonban, hogy megtaláljuk a kiváltó okot, hogy miért nem tud aludni, mert a gyógyszer nem lehet hosszú távú kezelés, csak átmeneti megoldás - magyarázta.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!