2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Tovább folytatódik az építõipar növekedéseForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-18 13:23:38
Januárban tavalyhoz képest 15,9 százalékkal bõvült az építõipari termelés a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A növekedés a korábbi hónapokhoz hasonlóan a vasút-felújítási és az útépítési munkáknak köszönhetõ. Elemzõk szerint az is kedvezõ jel, hogy az építõipari vállalkozások meglévõ szerzõdésállománya 66 százalékkal haladja meg a tavalyit.

A síneket csiszolják a munkások a váci állomáson. Az összes vágányt, az egész vasúti pályát felújítják. Megállás nélkül dolgoznak az M85-ös gyorsforgalmi út csornai szakaszának építésén is, ahol kétszer két sávos utat alakítanak ki.

„Több mint 130 kilométeren építünk jelenleg a gyorsforgalmi úthálózathoz: az M85-ösön, az M86-oson Gyõr, Csorna és Szombathely között; Makó és országhatár között az M43-as autóutat és az M4-es autópályát Szolnok térségében” – sorolta hétfõn a Híradónak Loppert Dániel, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztõ Zrt. kommunikációs vezetõje.

Leginkább az út- és a vasútfejlesztések húzták az építõipart, amely területeken a termelés több mint 46 százalékkal emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint összességében az ágazat majdnem 16 százalékkal termelt többet az egy évvel korábbihoz képest, és 66 százalékkal nagyobb a szerzõdés-állomány. Az építési vállalkozók ezért az év további részében is növekedést várnak.

„Ezeket a munkákat ez évben kell elvégezni, úgy gondoljuk, hogy az építõipar lendülete egész évben kitart; körülbelül 6 és 8 százalék között bõvül majd a múlt évhez képest” – magyarázta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége ügyvezetõ alelnöke.

A Híradó által megkérdezett gazdasági elemzõ szerint az állami beruházások játszottak kulcsszerepet az ágazat növekedésében. Az Erste Bank vezetõ makrogazdasági elemzõje úgy vélte, az emelkedés további pozitív hatással lehet a gazdaságra.

„Már a tavalyi évben is látszott a pozitív hatása a GDP-re nézve, az állami beruházások is tevékeny szerepet vállaltak abból, hogy 1,1 százalékkal nõtt a tavalyi évben a bruttó hazai termék. Az idei évben szintén fontos lehet a beruházások talpra állása. Sok éves mélypontról indul meg valószínûleg az élénkülés idén” – mutatott rá Gabler Gergely .

Elemzõk szerint kedvezõ hatással lehet az építõipar idei teljesítményére az is, hogy még ebben az évben 800 kilométernyi közút felújítása kezdõdik el, több mint százmilliárd forintból.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!