2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Állami mobilszolgáltatóval bõvül a piac, az MVM Net lett a befutóForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-18 14:21:03
Ahogyan az várható volt, az egyetlen induló, vagyis az MVM Net Zrt. nyert a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által kiírt 450 MHz-es tenderen.

A vállalatnak nyolc hónapon belül egyes területeken már mûködõ hálózatot kell kialakítania, és 20 hónapja van arra, hogy lefedje az ország területének 95 százalékát. Az egyetlen induló, az MVM Net Zrt. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 450 MHz-es frekvenciapályázatát. A társaságnak az egyszámjegyû utak mentén és kilenc nagyvárosban már nyolc hónapon belül biztosítania kell az elõírt adatátviteli kapacitásokat, de húsz hónap alatt már Magyarország 95 százalékos területi lefedést kell biztosítania.

Az MVM Net Zrt. tendergyõzelmével gyakorlatilag egy állami mobilszolgáltatóval bõvül a piac, igaz, ezúttal nem hagyományos mobilszolgáltatási tevékenységre vállalkozik a nyertes pályázó. A frekvenciasáv használatára 150 millió forintért 10 éves jogosultságot elnyerõ cég kötelezettsége elsõsorban a digitális közszolgáltatások fejlesztése lesz. Többek között az elektronikus útdíj fizetési rendszer mûködtetése, a járási hivatalok és kistelepülési kormányablakok hálózatba kötése, a városi közlekedési tájékoztató rendszerek mûködtetése, illetve a készenléti és segélyszolgálatok kommunikációja valósulhat majd meg a 450 MHz-es frekvenciatartományban. Ezen túl a frekvenciasáv kiválóan alkalmazható az intelligens mérési rendszerek (smart metering), illetve a gépek közötti (Machine-to-Machine/M2M) kommunikációs kapcsolatok kiépítéséhez.

A Világgazdaság értesülései szerint a rendszer kiépítésének költsége megközelítheti a százmillió dollárt. A befektetés viszont néhány év alatt megtérülhet, iparági forrásaink szerint évente mintegy 15 milliárd forint várható a 450 MHz-es frekvencián nyújtott szolgáltatásokból. A 450 MHz-es tenderrel párhuzamosan zajlik a 800, a 900, az 1800, és a 2600 MHz-es, valamint a 26 GHz-es frekvenciasávok nem használt részeinek hasznosítására kiírt pályázat, azonban ez utóbbi esetében még csak a dokumentáció tervezetén dolgoznak. Az már január végén kiderült, hogy az eredetileg tervezett 15 év helyett várhatóan 20 évig használhatják majd a nyertesek a megszerzett frekvenciákat. Az NMHH tavaly november 29-én tette közzé pályázati dokumentáció tervezetét, amelyben még az szerepelt, hogy 2029. február 15-ig lesznek érvényesek a frekvenciahasználati jogosultságot.

A hatóság a beérkezett szolgáltatói észrevételek alapján aktualizált pályázattervezettel kapcsolatban ismételten nyilvános konzultációt folytat a hírközlési cégekkel, majd a jelenlegi ütemterv szerint április végén közzéteszi a végleges pályázati dokumentációt. Az NMHH-nak a jogszabályok szerint a tenderkiírás közzétételének napjától számított 45. és 150. nap között kell határozatban eredményt hirdetnie. A pályázati dokumentáció elsõ tervezete szerint 9 csomagot lehet majd megvásárolni, amelyek összesített árát közel 125 milliárd forintban állapították meg. Ezek közül az értéket vizsgálva három csomag emelkedik ki, amelyeket 39, 37,8, illetve 28,9 milliárd forintért tervezik értékesíteni.

Tavaly szeptemberben bejelentették, hogy az hírközlési hatóság meghosszabbította a három mobilszolgáltató – a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone – 900 és 1800 megahertzes tartományban meglévõ frekvenciahasználati jogosultságait 2022-ig. Ez a megállapodás összesen 110,9 milliárd forintnyi fizetési kötelezettséget jelentett a mobilcégek számára, igaz a megállapodás része volt az is, hogy az évente fizetendõ díjakat mérsékelték. Az akkor létrejött egyezségnek köszönhetõen kiszámíthatóbbá vált mûködési környezet pozitívan hatott a hazai mobilcégekre.

Az államnál nyomul a Vodafone is

Állami intézmények számára nyújthat mobil távközlési szolgáltatást a Vodafone 2014-15-ben, a társaság közbeszerzésen nyerte el a megbízást – közölte a cég. ''Büszkék vagyunk arra, hogy a 2014-es évet egy ilyen jelentõs szerzõdéssel sikerül indítanunk''– mondta Diego Massidda, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója arról, hogy ezúttal nem maradtak ki az állami mobilbeszerzésbõl. A Központi Ellátási Fõigazgatóság közbeszerzéseiben az elmúlt években a Vodafone rendre kihullott, így be sem került abba a körbe, amibõl az állami intézmények választhattak. Az elõzõ hasonló tender elsõ helyezettje a Telenor volt, a 14 hónapra szóló megbízás keretösszege 1,5 milliárd forint volt.

A mostani, nettó 4,5 milliárd forint értékû keretszerzõdés több tízezer elõfizetésre, több száz intézményre terjed ki, beleértve a minisztériumokat, kormányhivatalokat, a rend- és közvédelmi szerveket – például Országos Rendõr-fõkapitányság, Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság –, vagy hatóságokat, mint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Gazdasági Versenyhivatal, illetve többek között olyan intézményeket érint, mint például az Országos Mentõszolgálat.

Mindez persze nem azt jelenti, hogy a több tízezer állami mobilelõfizetõt azonnal és kötelezõ érvénnyel átvisznek a Vodafone flottába. Ebben a beszerzésben a gyõztesnek lenni azért kivételezett pozíció, mert ha az érintett állami intézmények új elõfizetést kötnek, vagy lejár a flottaszerzõdésük és szolgáltatót váltanak, akkor elsõsorban a mostani beszerzésen gyõztes Vodafone szolgáltatását kell igénybe venniük. Ha ez technikailag nem lehetséges, akkor választhatnak a második helyen végzett Magyar Telekom és a harmadik helyen végzett Telenor szolgáltatásai közül. Jelenleg a Telekomnak százezret jóval meghaladó, míg a Telenornak mintegy húszezer állami SIM kártya van az állományában, így a Vodafone nagyot szakíthat a jó áraival.

A Vodafone Magyarország kiemelkedõen kedvezményes hívás- és SMS-, valamint adatcsomagjaival járul hozzá az intézményi szektor távközlési költségeinek optimalizálásához - írja a cég közleménye, hozzátéve, hogy az intézmények 2014. január 2-ától kezdhették meg a szerzõdéskötést a szolgáltatóval. Nos, ami az árakat illeti, a szolgáltató tarifájának adott ajánlati ára (mintafeladatban 796 forint) csaknem fele a Telenor 1548 ajánlatának, de jóval alatta marad a Telekom 1040 forintos ajánlatának is. A Vodafone 1000 forintért ad öt gigabájt mobilnetet az állami mobil elõfizetõknek, a hang csomag havidíja 715 forint, ami lebeszélhetõ, egy gigabájt mobilnettel pedig 890 forint a havidíj. A szolgáltató ingyen adja az sms-t, s mindössze 2,85 forintért ad egy perc beszélgetést.

Mindez kiverte a biztosítékot a Telenornál, amely a közbeszerzési eljárás során elõzetes vitarendezést is kezdeményezett, azzal az indokkal, hogy a Vodafone minden egyes percen 0,15, minden SMS-en pedig 3 forint veszteséget kénytelen elkönyvelni az állami ügyfelek forgalma után, lévén, hogy a megajánlott árai a beszéd és az SMS esetében alacsonyabbak a költségeinél. Egyrészt a percdíj mélyen a hívásvégzõdtetési díjak alatt van (ezt fizeti egyik szolgáltató a másiknak, ha az ügyfél másik szolgáltató elõfizetõjét hívja), másrészt csak a telefonadó két forint percenként, s erre még jut cirka egy forint egyéb költség is. Igaz, a telefonadóra plafon is érvényes, méghozzá 2500 forint. Nagy valószínûséggel ilyen árak mellett szinte minden elõfizetõ eléri azt a forgalmat, amelynél ez a sapka életbe lép. Az árakat nézve egyébként okkal merül fel a kérdés, mindhárom szolgáltató esetében: veszteségesen nyújtják-e szolgáltatásaikat az állami szektornak? S ha igen, mely ügyfélkörrel fizettetik ezt meg?

A Vodafone szolgáltatási színvonalának, innovatív megoldásainak, kiváló hálózatának és biztonságos technológiai megoldásainak köszönhetõ, hogy befutó helyen végzett a mostani beszerzésben - kommentálta Diego Massida vezérigazgató. Hozzáfûzte: "nem véletlen, hogy az elektronikus adatszolgáltatásra alkalmas és már üzembe helyezett pénztárgépek több mint 90 százalékában is Vodafone SIM-kártya található". Ami érdekes mondás, mert ezzel azt is elárulta: õk szállítják a SIM Chipeket a Mobil Adat Kft.-nek, amely jelenleg a pénztárgépek átállásában domináns szereplõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!