2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Az évtized végére 56 ezerre kellene emelni a kutatók számát MagyarországonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-19 17:20:42
Az NGM államtitkára közölte: az uniós forrásokkal és a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 800 milliárd forintot fordít majd a kormány kutatás-fejlesztésre 2014 és 2020 között.

Az évtized végére 56 ezerre kellene emelni a kutatók számát Magyarországon a mostani 37 ezer kutatóról, ez lányok nélkül nem megy majd - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Lányok napja pályaorientációs program budapesti keddi nyitó rendezvényén.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), a Nõk a Tudományban Egyesület és az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont közös mûhelykonferenciáján Cséfalvay Zoltán kiemelte: már a közeljövõben el kell érni, hogy minél több lány válassza a mérnöki, mûszaki pályákat, a kutatói munkát, mint életpályát.

Az NGM államtitkára kiemelte: a 2014-2020 közötti idõszakban a kutatás-fejlesztésre, az innovációra az uniós forrásokból a hazai társfinanszírozással együtt mintegy 800 milliárd forintot fordít a kormány.

A Nõk a Tudományban Egyesület idén április 24-én harmadik alkalommal rendezi meg a Lányok napja programsorozatot, amelyben 9-10-11. évfolyamos fiatalok, elsõsorban lányok számára mutatják be, mit jelenthetnek számukra olyan, a társadalmi szemlélet alapján férfias foglalkozások, mint a mérnök, az informatikus, vagy például a kutató fizikus.

Cséfalvay Zoltán kiemelte: jelentõsen átalakul a kutatói munka, a hagyományos, fehér köpenyes kutatói laboratóriumok szerepét átveszik a startup cégek. Az akár a garázsokból induló, innovatív kisvállalkozások egyre jelentõsebb szerepet játszanak a kutatásokban, a fejlesztõ munkákban, ahol farmeres, tornacipõs lányok és fiúk indítják útjukra innovatív találmányaikat - mondta.

Az NGM államtitkára hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság versenyképessége nagyban függ attól, mennyire tud bekapcsolódni az ország a világ tudományos, innovációs vérkeringésébe. Ehhez szükséges az, hogy jelentõsen emelkedjen a magyar kutatók létszáma, a hazai kutatói bázis.

Cséfalvay Zoltán emlékeztetett arra: Magyarországnak továbbra is jó híre van a világban a K+F tevékenységek terén, ezt bizonyítja az is, hogy például az ismert multinacionális világcég, a GE a közelmúltban a termelõkapacitások mellé Magyarországra hozta K+F tevékenységét is.

Buka Ágnes, az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont fõigazgató-helyettese kiemelte: a kutatóközpontban mintegy 20 százalékot ér el a kutatónõk aránya, ezt az arányt a jövõben jelentõsen növelni szeretnék. Elmondta: a kutatói pálya és a magán- és családi élet összeegyeztethetõ, ez nem lehet akadálya, hogy a nõk egyre nagyobb számban válasszák a mérnöki, kutatói életpályát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!