2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Választás 2014: így lehet szavazni levélbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-19 17:34:33
Még 4 napig kérhetik felvételüket a névjegyzékbe azok a választók, akik nem rendelkeznek magyarországi lakcímmel. A Nemzeti Választási Iroda közben meg is kezdte a szavazócsomagok postázását. Eddig több mint 180 ezren jelezték, hogy levélben voksolnának április 6-án.

Egy csomagot kapnak meg azok, akik levélben voksolnak. A nagy borítékban egy országos listás szavazólapot, egy azonosító lapot, és egy tájékoztatót is találnak a választók. Emellett két darab boríték is van a csomagban: egy teljesen üres az úgynevezett belsõ boríték, egy pedig a választási irodának címezve.

Hogy érvényes legyen a szavazat, a választónak jelölés után a belsõ borítékba kell raknia a szavazólapot, és mindenképpen le is kell zárnia azt. Ezután ki kell tölteni, és alá is kell írni az azonosító lapot, amit a lezárt szavazattal együtt a postai borítékba kell tenni és leragasztani. Ha valamelyik boríték nincs lezárva, vagy megsérül, a szavazat nem érvényes.

A csomagot több módon is le lehet adni. Postán április 5-e éjfélig kell megérkeznie a nemzeti választási irodához. De a külképviseleteken és a magyarországi egyéni választókerületek székhelyén mûködõ polgármesteri hivatalban is várják a borítékokat - ott akár a szavazás napján is.

Az irodához érkezõ csomagokat március 31-tõl már elkezdik feldolgozni, de a szavazatokat tartalmazó belsõ borítékot csak április 6-án, vagyis a választás napján este 7tõl bontják ki. A nemzeti választási irodánál úgy számolnak, körülbelül 100 ezer szavazatot kell majd megszámolniuk a választás estéjén.

„Körülbelül 80 munkatárs fogja ezeket bontani, hármas-négyes csapatokkal, akiknek az a dolguk, hogy ezeket a borítékokat felbontják, ezeket a szavazólapokat kisimogatják és ezt követõen szkennelésre kerül. Ezt fogja a szkennelõgép fogja kiadni az elõzetes eredményt”- fogalmazott Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ választók még szombatig kérhetik felvételüket a névjegyzékbe. A kérelmeket kitölthetik a www.valasztas.hu oldalon, de ügyfélkapun vagy postai úton is eljuttathatják a nemzeti választási irodához.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!