2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Nõk 40 Plusz program: munkába áll a 250-dik alkalmazott isForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-19 17:48:25
Hamarosan munkába áll a 250. -ik alkalmazott is, akinek a "Nõk 40 Plussz" program segítségével sikerült elhelyezkednie. 2011 januárjában döntött a kormány arról, hogy a nõk 40 év szolgálati idõ után, életkoruktól függetlenül mehetnek nyugdíjba. A becslések szerint harmincezren vannak, akiknek csupán néhány év munkaviszony hiányzik ahhoz, hogy beléphessenek a programba.

A Nõk 40 Plusz programnak köszönhetõen jut álláshoz Koserák Rózsa, aki egy budapesti kollégiumban lesz takarító. Sokáig volt munkanélküli, és azt mondja, mivel közel van nyugdíjhoz, hiába próbált elhelyezkedni. Addig azonban nem vonulhat nyugdíjba, amíg nincs meg a negyven év munkaviszonya.

2011 januárja óta mehetnek nyugdíjba a nõk 40 ledolgozott év után, életkoruktól függetlenül. Eddig több mint százötezren éltek ezzel a lehetõséggel. Becslések szerint harmincezer olyan nõ él Magyarországon, akinek csupán néhány év hiányzik ahhoz, hogy megszerezze a negyven év szolgálati idõt. Nekik indította el a kormány tavaly év végén a Nõk 40 + programot. Ennek lényege, hogy a munkaadó helyett tíz hónapig teljesen átvállalják a munkabért és a járulékokat.

„A költségvetésünknek igen jót tesz az, hogy három embert  tíz hónapig nem kell fizetni, és hát azért ezáltal újabb munkavállalókat tudunk fölvenni, ugyanilyen bérért, amit nekik fizetünk”- mondta Szendrei Krisztina, a Spirál Bau Kft. közvetítõje. A munkáltatóknak azt kell vállalniuk, hogy az állami támogatás lejárta után még legalább két hónapig tovább foglalkoztatják a programban résztvevõ nõket. A támogatást eddig több százan vették igénybe.

„Tudjuk nagyon jól, hogy az õ elhelyezkedési esélyük szinte a nullával egyenértékû, hiszen ha valaki ötvenöt év felett veszti el a munkahelyét, különösen hogyha szakképzetlen, akkor szinte reménytelen a helyzete, rajtuk szeretnénk elsõsorban ezzel a programmal segíteni” – mondta Czomba Sándor  foglalkoztatásért felelõs államtitkár.

A programra másfél milliárd forintot különítettek el, ebbõl összesen ezer nõ munkába való visszatérését tudják segíteni. Azok, akik szeretnének bekerülni a Nõk 40 Plusz programba, a munkaügyi kirendeltségeken érdeklõdhetnek. Czomba Sándor azt mondta: ha a költségvetés lehetõvé teszi, kiszélesítik a programot, hogy még több ötven feletti nõ elhelyezkedését segítsék.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!