2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Ez lehet az alapja a további rezsicsökkentésnekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-19 17:55:20
Elemzõk számításai szerint olcsóbb lehet az áram, a gáz és a víz, ha létrejön az állami, non-profit alapon mûködõ közszolgáltató cég. A vállalat tervérõl tegnap beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Pécs tv-ben. A kormányfõ azt mondta: ez a cég lehet az alapja a további rezsicsökkentésnek.

A kormány 2013 januárja óta többször is csökkentette a rezsidíjakat, ami idén is folytatódik. Áprilistól ismét kevesebbet kell fizetni a gázért, õsztõl pedig a villanyért és a távhõért.

„Nemsokára eljutunk odáig, hogy lesz Magyarországon egy új vállalat - mi ezt úgy hívjuk, hogy elsõ magyar közhasznú vagy közszolgáltató vállalat” – mondta Orbán Viktor a Pécs Televíziónak adott interjújában, hozzátéve: a további rezsicsökkentés úgy képzelhetõ el, ha létrehoznak egy állami tulajdonú nonprofit közszolgáltatót. „Az lesz a dolga, hogy úgy adjon az embereknek energiát - nemcsak a háztartásoknak, hanem az iparnak és a kis- és középvállalkozóknak is - , hogy nem akar ezen profitra szert tenni” – hangsúlyozta.

A szolgáltatók jelenleg üzleti vállalkozásként mûködnek. A bevételük nagy részét mûködésre, illetve fejlesztésre költik, és törekednek rá, hogy tulajdonosaiknak profitot is termeljenek. Ha belép egy non-profit társaság, akkor a fogyasztóknak csak a szolgáltatás díját és a cégek mûködésének a költségeit kellene kifizetniük, a profitot viszont nem.

„A non-profit szektor alapvetõen úgy néz ki, hogy vannak költségek és a költségeket lehet ellenõrizni, hogy nem irreálisak-e. És ezekre legfeljebb az rakódik rá, amit újra befektetve a hálózatot fenntartják” – mondta Lóránt Károly közgazdász.

Mivel a non-profit szolgáltató állami tulajdonban lenne, ez további elõnyökkel is járhatna.

Leszák Tamás, a Napi Gazdaság energiapiaci szerkesztõje hangsúlyozta: az állami kézbe kerülõ energia vállalatok, ahogy erre már példák és törekvések is vannak, nagyobb biztonságot jelentenek a fogyasztóknak.

Ha létrejön az elsõ közszolgáltató vállalat, akkor ebbe be lehetne vonni a már most állami kézben lévõ cégeket, illetve azokat, amelyek késõbb kerülnek közösségi tulajdonba. Így sokat lehetne spórolni a mûködési és beszerzési költségeken. Ennek köszönhetõen pedig még olcsóbb lehetne a szolgáltatás.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!