2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Újraindítják a tejporgyáratForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-03-19 18:09:08
A gyár közel félszáz embernek biztosít munkát.

Az 1957-ben alapított Tejporgyár a Bihari kistérség egyik legfontosabb gazdasági intézménye volt, a környék valamennyi települését ellátta termékeivel, 2012-ben azonban úgy tûnt, végleg bezárja kapuit. A vezetés nem tudta fizetni a fejlesztésekre felvett nagy összegû devizahitelt, a termelés pedig megszûnt. De most újra beindulhat az elõállítás, ugyanis múlt héten egy magyar befektetõi csoport megvásárolta a gyárat.

 

Nem volt piac

Galló Ferenc, az üzem ügyvezetõ igazgatója elmondta: az elõzõ tulajdonos a hiányzó piac miatt nem indította újra a gyártást, azonban a jelenlegi többségi tulajdonosok (akik szlovákiai magyarok) rendelkeznek a biztos felvevõpiaccal. Az igazgató tájékoztatása szerint a vállalat egyelõre kínai felvásárlóknak gyárt majd, havonta 500 tonna tejport. Hozzátette: hazánkban ekkora mennyiségre nem lenne igény.

 

Termékpaletta

– Az üzleti partnerünk öt éve stabilan üzemeltet Kínában egy jégkrémgyárat. A keleti üzletben nagy lehetõség van. Mindenki emlékszik a néhány évvel ezelõtti melaninbotrányra, amikor több tízezer kisgyerek betegedett meg a fertõzött tejportól. A kínaiak azóta jobban bíznak az Európából származó tejtermékekben – magyarázta Galló Ferenc, miért a távol-keleti országba exportálnak. Ugyanakkor kiemelte, a tejporgyártás mellett instant termékek gyártását (kakaópor, kávékrémpor, szelénes savópor stb.) is beindítja a cég még 2014 második felében, amely termékekkel a hazai piacon szeretnének jelen lenni.

– Idén még Németországból származó sûrített tejbõl állítjuk elõ a tejport, de az üzleti terv szerint 2015-ben ismét beindítjuk a nyerstej-felvásárlást, így hazai, illetve szlovák tejbõl készülhetnek a termékek – fogalmazott. Hangsúlyozta: a késõbbiekben joghurtot, sajtot, valamint egyéb funkcionális élelmiszereket (olyan táplálékok, amelyek egészségvédõ vagy betegségmegelõzõ jellemzõkkel rendelkeznek) is gyártanak majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!