2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Az év európai fája - Második lett a gödöllõi vén vackorForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-21 12:44:57
Az év európai fája versenyben 37 ezer szavazattal második lett a gödöllõi vén vackor, a gyõztes 70 ezer szavazattal a bolgár öreg szil lett, harmadik a lengyelországi Wybicki tölgye.

Az eredményt Brüsszelben, az Európai Parlament épületében jelentették be szerda este. A díjat a Szent István Egyetem nevében a fát benevezõ Czóbel Szilárd egyetemi docens és Gyuricza Csaba, a Mezõgazdaság- és Környezettudományi Kar dékánja vette át. A várost Péterfi Csaba, a polgármesteri kabinet vezetõje képviselte - közölte Gödöllõ Város Önkormányzata csütörtökön az MTI-vel. A gödöllõi mellett cseh, bolgár, ír, szlovák, lengyel, skót, francia, olasz és walesi fák versenyeztek, elsõsorban történetük és kevésbé kinézetük alapján.

A gödöllõi Botanikus Kertben álló vackor az ország egyik legöregebb, 20 méter magas, három méter kerületû, még mindig termõ vadkörtefája. A 18. században Grassalkovich Antal gróf ezer vadkörtét ültetett, mivel egy vadászat során egy vadkörtefán lelt menedéket a sebzett vad elõl. A fa történetében érdekes még, hogy 1849-ben Kossuth is itt írta meg a Függetlenségi Nyilatkozatot, de az öreg vackort a szerelmesek fájának is nevezik, mert állítólag Andrássy gróf is itt ismerte meg Sissit.

Eddig kétszer nyerte magyar fa a fõdíjat: 2012-ben egy felsõmocsoládi hársfa, 2013-ban pedig az egri termálfürdõ platánja lett a gyõztes hét ország jelöltjei közül.Az európai versenyt az Ökotárs Alapítvány cseh testvérszervezete, a Nadace Partnerství, az Európai Földtulajdonosok Szövetsége és a TetraPak szervezte.

Az év fája versenyt Magyarországon is megszervezik, gyõztese indulhat az európai megmérettetésen. A Szent István Egyetem botanikus kertjében álló, körülbelül 300 éves vadkörtefa az ország egyik legtekintélyesebb méretû és legidõsebb fája. A szép és "ereje teljében" lévõ fa tavaly majdnem 50 ezer termést hozott.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!