2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Jön a lakáshitelre fordítható cafeteriaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-21 13:19:47
Napokon belül igényelhetõ a lakáshitelre fordítható, adómentes cafeteria. Értéke legfeljebb öt millió forint lehet majd, és csak méltányolható lakásigény esetén lesz adható, luxuslakásra nem.

Már márciusban kihirdethetik az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításáról szóló rendeletet, ezzel a munkáltatók megkezdhetik a munkavállalók lakáscélú hiteleihez cafeteria elemként nyújtott támogatás utalását.

A tervezet egyeztetése lezárult, a minisztériumokon kívül számos érdekképviseleti szerv, nagyvállalat és könyvelõiroda is véleményezte az adómentes lakáscélú támogatásról szóló dokumentumot - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A javaslatok jelentõs részét figyelembe vette a minisztérium. Ezek a változások többnyire technikai jellegûek, illetve kisebb mértékû egyszerûsítést, az adminisztráció csökkentését eredményezik, ugyanakkor a rendelet koncepciója változatlan maradt.

A tárca március elején tette fel a honlapjára a tervezetet, amelynek alapján lehetõvé válik, hogy a munkaadók, cafeteria-elemként adómentesen átvállalhassák munkavállalóik lakáscélú hiteltörlesztését. A változás ugyan már idén hatályba lépett az szja-törvényben, alkalmazásához azonban az NGM-rendelet is szükséges. A támogatás a méltányolható lakásigényig jár, ami az együttköltözõk számától függ. A közigazgatási és társadalmi egyeztetés március 13-án zárult le.

A juttatást a munkáltatónál kell majd kérni, és a cég közvetlenül utalja majd a pénzintézetnek is. Az errõl szóló törvény már tavaly megszületett, de hogy életbe lépjen, ahhoz szükség van egy miniszteri rendeletre is, amit információk szerint napokon belül kihirdetnek. Egy szakértõ elmondta: csak azok kaphatnak cafeteria formájában segítséget, akik valóban lakásvásárlásra, építésére vagy korszerûsítésre vettek fel hitelt. Feltétel az is, hogy a korábban adómentesen kapott munkaadói támogatás mértéke nem haladhatja meg 5 éven belül az 5 millió forintot. Ezen kívül az új, béren túli juttatás csak méltányolható lakásigényig jár, vagyis aki például egyedül él egy 5 szobás lakásban, az nem kaphat ilyen segítséget.

Aki a jövõben adómentes lakástámogatást szeretne béren kívüli juttatásként kapni, annak ezt írásban jeleznie kell munkáltatójánál. Ezután a munkáltató eldönteni, hogy megfelelünk-e a feltételeknek, ami az adómentességhez szükséges, és ha ez is rendben van, akkor felveszi a kapcsolatot azzal a hitelintézettel, ahová a törlesztést kell folyósítani. Megteszi a szükséges nyilatkozatot, és arra a bankszámlára fogja folyósítani azt az összeget, amit mi kértünk - magyarázta Puskelyné Király Ágnes, a Top Cafeteria Kft. ügyvezetõ igazgatója.

Szakértõk szerint a devizában eladósodottak legnagyobb segítsége továbbra is az árfolyamgát. A bankoknak egy tavaly elfogadott törvény szerint negyedévente kell jelezniük ügyfeleiknek, mennyit takarítottak meg azzal, hogy beléptek a programba. A pénzintézeteknek emellett március 20-ig volt kötelezõ tájékoztatni azokat az ügyfeleiket is a rögzített árfolyam nyújtotta lehetõségekrõl, akik még nem döntöttek a belépésrõl. A nyilatkozó szakértõ továbbra is azt tanácsolja: fogadják el ezt a segítséget.

Mindenképpen megoldást jelent azoknak, akik nehezen vagy sehogy nem tudják fizetni a devizahiteleiket. Egyrészt azért, mert további 60 hónap haladékot kapnak, - ennyi a futamideje az árfolyam gátnak -  másrészt pedig azért, mert az árfolyamgátba belépõk átlagosan 20 százalékkal alacsonyabb törlesztõ részletet fizetnek a 60 hónap alatt - közölte Kézdi Zsolt, a Banki Hiteltanácsadók Egyesületének elnöke. Év eleje óta folyamatosan növekszik azok száma, akik beléptek az árfolyamgátba. Márciusig csaknem 170 ezren kötöttek ilyen szerzõdést bankjukkal.

Lakáscélú hiteltörlesztés, cafeteria – ebbõl is lehet!

Lakáscélú hiteltörlesztés már cafeteriából is lehetséges. Ehhez az kell, hogy a munkavállaló a cafeteria választásakor a lakáshitel törlesztést válassza akkor amikor nyilatkozni lehet errõl. Ez a teljesen új, a munkáltató által fizethetõ béren kívüli juttatás igen kedvezõ lehet azoknak a dolgozóknak, akik lakáshitellel rendelkeznek.

Az új cafeteria legfontosabb eleme, hogy teljesen adó és járulékmentes. Tehát a munkáltatónak maximum az utalás költségét kell kifizetnie, mely jóval kisebb költség, mint az adókat és járulékokat befizetni a cafeteria után. A munkavállalónak is jobb eza rendszer, mert nem kella cafeteria étkezési utalványát elvásárolnia ott ahol azt elfogadják, hanem annyi dolga van csak, hogy hónapról hónapra kevesebb pénzt utal a lakáshitelére.

Természetesen mindenki csak annyival csökkentheti a lakáshitelének a törlesztõ részletét ezzel, amekkora a számára kiosztott cafeteria keret. Az új cafeteriáról szóló szabályozás a kormány által sajnos tavaly év végén akkor született, amikor már minden munkavállaló leadta a munkáltatója felé a következõ évi cafeteria igényét.

De idén júniusban, amikor újra lehet nyilatkozni, akkor már érdemes lesz kérni, ezt a cafeteria típust. Az elõzetes felmérések szerint igen nagy érdeklõdés várja már az új rendszert, sokan szeretnék így megkönnyíteni a saját béren kívüli juttatásuk kezelését. Nyáron mindenesetre kiderül, hogy hnyan élnek az új lehetõséggel.

Pénzügyi cafeteria – melyik a jobb?

Ha a cafeteriák közül kell döntenünk akkor általában elég nehéz a választás, hiszen nem mindegy, hogy mekkora a keret, és az adott nagyságú keretbõl milyen cafeteriát érdemes választani, mi éri meg a legjobban. 4 éve nagyon sokféle cég, még többféle hideg, meleg étkezési utalványait kaphattuk, volt mellettük sport, és kultúra utalvány, ajándék és beiskolázási utalvány, benzinkártya, üdülési csekk, stb. Mára azonban már eléggé leszûkült a kör, sok cafateria cégnek leáldozott a csillaga, és gyakorlatilag a különbözõ fajtájú Erzsébet-utalványok maradtak, illetve étkezésre még az úgynevezett SZÉP kártya, mely nem papír alapú, hanem a kártyáról lehet “leenni” a feltöltött cafeteria összegét.

A cafeteriáról minden évben kétszer lehet dönteni, egyszer decemberben, és egyszer júniusban. A legújabb és várhatóan egyik legnépszerûbb cafeteria fajta lesz a kormány által tavaly év végén bevezetett lakáshitel cafeteria, mely egy teljesen adó és járulékmentes új típusú béren kívüli juttatás. A lényege, hogy ha a munkavállalónak van lakáshitele, és kéri, akkor a munkáltató a dolgozó cafeteria keretének megfelelõ értékû béren kívüli juttatását a dolgozó lakáshitel számlájára utalhatja. Ezzel megszûnik a papír és kártya alapú cafeteria annak aki ezt kéri, egyszerûsödik az élete, hiszen mivel havi szinten több készpénze marad, így nem kell a cafeteriáját beváltatnia, hiszen sokszor nehéz az adott kártyát használni, mert kevés helyen fogadják el.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!