2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Az emlékhely üzeneteForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-03-21 13:26:47
Nagyrábén hagyományosan a szervezték meg az 1848. március 15-rõl való megemlékezést.

A helyi mûvelõdési házban Gyarmati Sándorné polgármester köszöntõjében kiemelte az esemény kettõs hatását, a nemzeti önrendelkezés és a polgári átalakulás együttes igényét. Valamint kiemelten szólt a márciusi fiatalok cselekvõ aktivitásáról, amelyet példaként ajánlott a község mai fiataljai részére is. A megemlékezést követõ emlékmûsorban az általános iskola 6. osztályosai modern médiaeszközöket is alkalmazó, színvonalas összeállításban idézték a forradalom és az azt követõ szabadságharc hõseinek cselekedeteit.

Az emlékmûsor után a több mint kettõszáz fõs ünneplõ közösség a Mûvelõdési Háztól fáklyás felvonulással tisztelgett a templomkertben a Kossuth emlékoszlop elõtt. Itt Kocsis Csaba, a Mûvelõdési Ház igazgatója rövid beszédében emlékeztetett arra, hogy éppen 120 éve annak, hogy ez az emlékhely felállíttatott. „A Szabadság, Egyetértés és Testvériség lánglelkû apostola, Kossuth Lajos emlékének közadakozásból emelte Nagyrábé lakossága 1894” –olvasható az obeliszk felsõ fõtábláján.

Az alkotókról csak annyit tudni, amennyi az alsó talapzatra van feljegyezve: „Veiszlonits A és fia Nagyvárad”.

Az elõdeink igazi üzenete viszont inkább a koszorúk szalagjai által takart középsõ részen került elhelyezésre: „Hamvaid Drága Hazánk földjében porladnak áldva, Ám emlékezeted nem fog elenyészni soha”

A települési hagyományok szerint a az önkormányzat, az intézmények, a civilszervezetek és a református egyház képviselõi együttesen koszorúzták meg az emlékhelyet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!