2024. április 23. Kedd, Béla.
 
A magyar és lengyel államfõ további közös fellépést szorgalmazForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-22 08:16:53
A visegrádi országok (V4) és az Európai Unió további közös fellépését szorgalmazta az ukrajnai "orosz katonai intervencióval" szemben pénteken Budapesten Áder János magyar és Bronislaw Komorowski lengyel köztársasági elnök.

A két államfõ errõl a Sándor-palotában tartott megbeszélése után beszélt újságíróknak. Áder János a visegrádi országok (Szlovákia, Csehország, Lengyelország és Magyarország) korábbi állásfoglalását idézve hangsúlyozta, "az Oroszország által végrehajtott katonai mûveletek" nemcsak a nemzetközi jogot sértik, hanem veszélyes helyzetet teremtenek Európában.

Lengyelországot, a Cseh Köztársaságot, Szlovákiát és Magyarországot megdöbbenti, hogy a 21. századi Európában olyan "katonai intervenció" szemtanúi lehetnek, amely ezen országokat saját korábbi negatív tapasztalataikra emlékeztetik - folytatta a magyar államfõ a V4-ek által március elején aláírt nyilatkozatot idézve.
Bronislaw Komorowski úgy fogalmazott, el kell venni Oroszország kedvét "a Krím annektálásához hasonló lépésektõl", ehhez pedig erõteljes szankciókra van szükség.

A lengyel elnök kérdésre válaszolva beszélt arról is: azzal, hogy az Ukrajna pénteken aláírta európai uniós társulási szerzõdésének politikai részét, több reform kezdõdhet. A legfontosabbak között említette az antikorrupciós intézkedéseket, a kis- és középvállalkozások támogatását, valamint a hatalom decentralizálását, vagyis a helyi önkormányzatok megerõsítését, ami hatékonyan akadályozhatja meg a föderációs törekvéseket. Bronislaw Komorowski emellett hangsúlyozta Lengyelország és Magyarország NATO-tagságának fontosságát, amely szerinte egyszerre garantálja a volt szovjet tagköztársaságok szabadságát és függetlenségét.

Áder János a találkozó részleteit kifejtve beszélt arról is, hogy három fontos gazdasági kérdés szerepelt a megbeszélésen. Elsõként a gázellátás biztosítása érdekében egy észak-déli gázvezeték befejezése, ami mérsékelheti az érintett országok energiafüggõségét. A magyar államfõ tájékoztatása szerint a gázvezeték mûködéséhez már csak egy a szlovák és lengyel határon épülõ beruházás megvalósítására van szükség.

Áder János emellett célként említette, hogy Lengyelország csatlakozhasson Csehország, Szlovákia és Magyarország tavaly egységesített villamosenergia-hálózatához. A magyar köztársasági elnök megjegyezte, korábban Románia és Bulgária is jelezte csatlakozási szándékát. Szólt továbbá arról, hogy Magyarország és Lengyelország kereskedelmi kapcsolatainak javításáért folytatja a két országot összekötõ közlekedési infrastruktúra fejlesztését.

Bronislaw Komorowski pénteken és szombaton tartózkodik Magyarországon a magyar-lengyel barátság napja alkalmából, amelynek rendezvényeit Egerben tartják szombaton. A lengyel államfõ közölte, a jövõ évi találkozót Katowicében ünneplik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!