2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Drágul a kakaóForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-22 09:02:48
Egy év alatt közel 40 százalékot emelkedett a kakaóbab világpiaci ára, és az átlagosnál szárazabb közép-afrikai idõjárás hatására, a kereslettõl elmaradó kínálat miatt további drágulásra lehet számítani - közölte az árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. az MTI-vel.

A Nemzetközi Kakaó Szövetség (International Cocoa Organization - ICCO) legfrissebb, februári elõrejelzésében a mostani, 2013/14-es idényben 4,1 millió tonna kakaóra számít (ebben az ágazatban októbertõl szeptemberig számolják a termesztési idõszakot), miután az átlagosnál szárazabb idõjárás komoly visszaesést okozott a nyugat-afrikai termõterületeken. Ezt a mennyiséget a kakaó kereslete 115 ezer tonnával haladhatja meg.

Magyarország éves kakaófogyasztása mintegy 18 ezer tonnára tehetõ, ami szinte teljes egészében importból származik, ezért a kakaó drágulása az itthoni árakban is érezhetõ lesz.

A szûkös kínálatot jelzi, hogy a világ harmadik legnagyobb termelõje, Indonézia már importálni kényszerül kakaóbabot, hogy ellássa alapanyaggal az egyre korszerûbb kakaó-feldolgozási kapacitásait. A szakértõk szerint egy idõre szûkülõ kínálatra kell felkészülni, ami az egyre bõvülõ felhasználás mellett pánikszerû vételeket is hozhat a határidõs árutõzsdéken. Ennek hatására a már egy éve folyamatosan, eddig 40 százalékkal növekvõ árak tovább emelkedhetnek.

A kakaóbab termesztése speciális idõjárást igényel, a gyengén savanyú talajokat kedveli. Dél-Amerika esõerdõibõl, fõként az Amazonas és Orinoco vízrendszerének ártereirõl származik, de Közép-Afrikában is megél. A világtermelés kétharmadát ma már a fekete kontinens adja. Kakaófák Európában csak üvegházakban élnek meg, Magyarországon például a szegedi és a vácrátóti botanikus kertekben, a budapesti pálmaházban és a Füvészkertben.

A világ legnagyobb kakaótermelõje az ICCO becslései szerint az idén Elefántcsontpart lehet, mely azonban már csak 1,1 millió tonnát termeszthet, szemben a 2010/11-es idény 1,5 millió tonnájával. A három évvel ezelõtt 1 millió tonna kakaóbabot termesztõ Ghána az idén már csak 870 ezer tonna kakaó termesztésére lehet képes - olvasható a Conclude rövid elemzésében

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!