2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Sokak életét megkeseríti: így küzdjünk a tavaszi jelenség ellenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-23 10:23:17
A szakértõk szerint megfelelõ étrenddel és sok mozgással segíthetünk szervezetünknek, hogy a téli hónapok után is kifogástalanul mûködjön.

A tavaszi fáradtság sokak életét keseríti meg, a jelenséget pedig már a tudomány is elismeri. Vannak, akik szerint vitaminokkal, mozgással és egy kis egymásra figyeléssel kezelhetõ a probléma, amely nemtõl és kortól függetlenül keseríti meg az emberek életét a tél elmúltával.

Néhány száz évvel ezelõtt az idõjárás és a sötétség miatt szükségszerûen lelassult az élet télen, napjainkban azonban szinte azt sem vesszük észre, hogy változnak az évszakok, annyira pörgõsek a mindennapok - mondta a Kossuth Rádiónak Dr. Vida Zsuzsa neurológus, alvásszakértõ. Hangsúlyozta: az emberek enni is alig tudnak napközben, sokan csak este, munka után vacsoráznak egy kiadósat, így azonban a szervezet képtelen ráhangolódni a pihentetõ alvásra. A szakember a rendszeres testmozgás fontosságát is kiemelte, mint mondta, legalább hetente háromszor 20 perc aktív mozgásra lenne szükség.

A helyes étrendrõl Tóth Gábor élelmiszermérnök beszélt a Napközben címû mûsorban. Kifejtette: a tavasz beköszöntével nem kell rögtön léböjtkúrával kezdeni, de sokat segít, ha csökkentjük a szénhidrátbevitelt. Vacsorára párolt zöldséget vagy joghurtot ajánl, és mint mondta, célszerû, ha a fõ étkezés a reggeli és az ebéd marad. Reggel érdemes sok gyümölcsöt fogyasztani, a citrusfélék, a grapefruit és az alma is jótékony hatásúak - közölte.

Természetesen a vitaminokat és ásványi anyagokat is pótolni kell, hiszen télen megnyugszik és lelassul kicsit a szervezet, az újrafeltöltéshez pedig szükség van elõbbiek pótlására - hívta fel a figyelmet a Kossuth Rádióban Dr. Taraczközi István természetgyógyász.  A Magyar Természetgyógyász Szövetség elnöke szerint rossz, hogy sokan a telet is átpörgik, a tavaszi fáradságnak ezért meg kell adni a módját, például a déli államokban szokásos délutáni szieszta beiktatásával.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!