2024. április 23. Kedd, Béla.
 
Az elsõ ezer napban eldõl, mennyire leszünk egészségesekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-23 10:37:06
A legújabb kutatási eredmények is bizonyítják, hogy a fogantatástól számított elsõ 1000 nap egészségvesztesége nem, vagy csak alig nyerhetõ vissza késõbb. Mit lehet nagyon korán nagyon elrontani?

Egy átlagos élet során körülbelül 15 tonnányi táplálékot fogyaszt el egy ember, nem nehéz belátni, hogy ez alapvetõ hatással van a szervezetére. Különösen fontos a helyes táplálkozás a fejlõdés korai szakaszában. Ezt egyre több tudományos vizsgálat támasztja alá, így világszerte nagy kampányok indultak ennek tudatosítására, az elsõ 1000 nap fontosságát hangsúlyozva.
Amit már gyerekkorban nagyon el lehet rontani

A fogantatástól számított elsõ 1000 nap egészségvesztesége nem vagy csak alig nyerhetõ vissza késõbb. Erre mondott példákat Takács István endokrinológus, a Magyar Primer Prevenció Orvos Egyesület elnöke a hazai kampányt bemutató sajtótájékoztatón kedden:

– a felnõttkori, 1-es típusú cukorbetegség kockázata sokkal nagyobb, ha az elsõ életévekben nem megfelelõ a gyermek D-vitamin-szintje;

– ha a születési súly nagyon alacsony vagy nagyon magas, akkor a 2-es típusú cukorbetegség kockázata nõ;

– a zsírsejtek száma gyermekkorban alakul ki, így az elhízásra való hajlam gyökerei is kisgyerekkorban erednek;

– a várandós anya és a kisgyermek nem megfelelõ táplálkozása növeli a felnõttkori magas vérnyomás és érelmeszesedés kockázatát.
A jó génkészlet nem elég

Mi a helyzet a genetikai háttérrel, mennyire adnak jó alapot egy gyereknek? Az utóbbi évek egyik nagy felismerése, hogy a környezet legalább ennyire fontos, sõt a környezet visszahat a génekre (epigenetika), és ez a hatás ráadásul tovább is örökíthetõ. Vagyis ha valaki az életmódjával „elszennyezi” a saját génállományát, akkor az utódja már ezzel a hátránnyal indulhat. A szakember szerint az epigenetika lehet az egyik fõ felelõs azért, hogy az elmúlt évtizedben az autizmus, a hiperaktivitás szindróma, a Crohn-betegség, illetve az allergiás kórképek gyakorisága jelentõs mértékben megnõtt.

„A következõ évek arról fognak szólni, hogyan hat a táplálkozás a génekre” – mondta Veres Gábor gasztroenterológus, a Magyar Gyermek-gasztroenterológiai Társaság elnöke. Evolúciós példának a méhkirálynõt említette, amely genetikailag megegyezik a dolgozókkal, ám mivel más táplálékot (méhpempõt) kap, teljesen más lesz a fejlõdése.

Nádor Csaba újszülöttgyógyász, a Neonatológia Tanács titkára az anyatej fontosságát hangsúlyozta. Hat hónapos korig lehetõleg csak anyatejet fogyasszon a baba, „nincs vizecske és teácska sem”. Hat hónapos kor után is menjen tovább az anyatej (ha erre van mód), de ekkor már fontos a hozzátáplálás is. „Az anyatej az elsõ védõoltás, a tápanyagok mellett tele van mindenféle értékes anyaggal. Az anyatejes gyerekeknek nagyobb az esélyük arra, hogy egészségesebb felnõttek legyenek” – mondta a szakember.
A leggyakoribb táplálkozási hibák

A gyerek egyéves koráig elég fegyelmezettek a szülõk, betartják az orvosi, védõnõi tanácsokat, de aztán van egy éles határvonal – mondta Király Balázs házi gyermekorvos. Egyéves kor után sok családban már azt eszi a gyerek, amit a szülõk is, holott más a gyerekek tápanyag- és vitaminigénye, hiszen 1–3 éves kora között hihetetlen fejlõdésen megy át. Az immunrendszer például 1–3 éves kor között fejlõdik a legintenzívebben. A leggyakoribb hibák:

– rengeteg szénhidrátot esznek a gyerekek, „bõdületesen magas a cukorfogyasztás”; sokszor egészségesnek álcázott termékekben is;

– jellemzõen alacsony a vasbevitel, a gyerekek többsége vaspótlásra szorul a hagyományos táplálkozás mellett;

– nem megfelelõ a D-vitamin-bevitel, amellyel kapcsolatban az utóbbi években jelentõsen változtak az ajánlások; az anyatej rendkívül kevés D-vitamint tartalmaz, ezért a csecsemõknél a D-vitamin-pótlás nagyon fontos;

– ingatag lábakon áll a kalcium-foszfor anyagcsere is, a kalciumbevitel kevés, a foszfor sok;

– nagyon fontos a cink, amely alapvetõ szerepet játszik az immunrendszer mûködésében, a gyerekek cinkfogyasztási szintje jellemzõen nagyon alacsony.

A gyerekek egészséges életmódjára való odafigyelés befektetés a jövõbe. Az a gyerek, aki most hisztizik a kevés édesség miatt, késõbb még hálás lesz a szüleinek. Az Elsõ 1000 nap elnevezésû kampány itthon az elso1000nap.hu honlapon érhetõ el. A gyerekorvosok célja, hogy a késõbbi egészség szempontjából meghatározó idõszakban – a fogantatástól nagyjából kétéves korig – hiteles információkat nyújtsanak a szülõknek a gyerekek helyes életmódjáról, fõként a táplálkozásról.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!