2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Gyógyszerhatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítõkre figyelmeztet az ÁNTSZForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-23 11:46:34
Két gyógyszerhatóanyagot tartalmazó étrend-kiegészítõ miatt adott ki gyorsriasztást a spanyol gyógyszerhatóság. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) felhívja a lakosság figyelmét: a készítmények jelenlegi összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.

Az ÁNTSZ szerdán honlapjára felkerült közlemény szerint a Spanyol Gyógyszer- és Gyógyászati Segédeszköz Hatóság arról értesítette a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minõség- és Szervezetfejlesztési Intézet Országos Gyógyszerészeti Intézet Fõigazgatóságát, hogy a Women’s Phytoestrogen Formula lágykapszula elnevezésû – gyógyszernek nem minõsülõ – készítmény feltehetõen klóramfenikol gyógyszer-hatóanyaggal szennyezett, a Hydravax High Potency Diuretic Weight Loss Solution, 45 kapszula elnevezésû készítmény pedig triamteren gyógyszer-hatóanyagot tartalmaz.  Az összetevõk nem szerepelnek a készítmények címkéjén és tájékoztatójukban, a készítmények forgalmazása alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére - hangsúlyozták.

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet tájékoztatása alapján, a jelzett készítményeket étrend-kiegészítõként Magyarországon nem jelentették be. Ugyanakkor tekintettel arra, hogy a készítmények akár interneten keresztül is megrendelhetõek, az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a gyógyszernek nem minõsülõ készítmények, így az élelmiszer kategóriába tartozó étrend-kiegészítõk gyógyszer-hatóanyagot nem tartalmazhatnak, jelenlegi összetételükkel veszélyeztethetik a fogyasztók egészségét.

Az ÁNTSZ azt kéri, hogy ha a nevezett készítmények forgalmazását észlelik - "a lakosság egészségének védelme érdekében" – jelezzék az illetékes Fõvárosi, illetve Megyei Kormányhivatalok Népegészségügyi Szakigazgatási Szerveinek, hogy a hatóságok mielõbb intézkedhessenek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!