2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Formálisan is kötelezõ lesz az egységes mobiltöltõForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-24 08:55:31
2017-tõl kötelezõ lesz az egységes microUSB telefon- és tablettöltõ a teljes Európai Unióban.

Három éve még csak másfél tucat gyártó és szolgáltató tette le az esküt az egységes töltõk támogatása mellett, most már azonban európai uniós szabály is van rá: az Európai Parlament által elfogadott irényelv szerint a tagállamoknak legkésõbb 2016-ig kell törvénybe iktatniuk, hogy 2017. január 1-jétõl már csak microUSB-s töltési lehetõséggel ellátott telefonok piacra dobását engedik az országban. 550 támogatással, 8 tartózkodás és 12 ellenszavazat mellett elfogadta az Euórópai Parlament azt az elõterjesztést, amely kötelezõvé teszi a mobilgyártók számára az egységes töltõk használatát a készülékeiknél.

Az egységes, szabványos telefontöltõk használata mellett két érvet hozott fel az EU: egyrészt a vásárlók számára elõnyös, ha minden cég azonos töltõt használ, egyrészt ez kényelmesebbé teszi a fogyasztók mindennapjait, másrészt a méretgazdaságosság okán tovább csökkenhet a töltõk ára, ami a telefonok árában is megmutatkozhat. Másfelõl az egységes töltõk révén csökkenthetõ a környezetterhelés, mivel a vásárlóknak nem kell a korábban megvett töltõiket kidobniuk, ha új készüléket vesznek. Az EU-ban egy év alatt hozzávetõleg 150 millió új mobiltelefont adnak el, Barbara Weiler EP-képviselõ BBC-nek adott nyilatkozata szerint 51 ezer tonna elektronikai hulladék keletkezik a kidobott töltõkbõl.


Az Unió tagállamainak 2016-ig kell majd helyi jogrendszerbe átültetnie a szabályt, a még nem átállt gyártóknak pedig további 12 hónap áll rendelkezésére, hogy igazodjanak. A folyamat egyébként jól mutatja, az EU bürokráciája mennyire lassan õrölõ malom, a közös töltõszabvány bevezetésével kapcsolatos egyeztetések még 2009-ben kezdõdtek - akkor úgy tûnt, 2011-re sikerülhet átverni az ezzel kapcsolatos szabályozást és kötelezõvé tenni a gyártók számára az egységes töltõk alkalmazását.

A hosszas egyeztetés és a formális döntés némileg parttalannak tûnik annak a fényében, hogy az iparágban gyakorlatilag már régen kialakult egy konszenzus arról, hogy a microUSB a mobiltelefonok egységes töltõszabványa, ettõl ma már nagyon kevés gyártó tér csak el - ezek egyike az Apple, amely az iPhone-jai esetében egyedi csatlakozót alkalmaz. Jóllehet, az Apple egyébként egyike azoknak a cégeknek, amelyek a kezdetektõl fogva részt vettek a szabványosítási törekvésekben, több mint egy tucat olyan céggel együtt - némelyek akkori formájában ma már nem is léteznek (pl. Sony Ericsson).


10 órányi ingyenes alapozó videóanyag tölthetõ le a hamarosan induló iOS fejlesztõi képzésünkhöz!
A tervezet értelmében a szabványos töltõ használata feltétele lesz a tagországokban a szükséges hatósági engedélyek megszerzésének, vagyis nem is lehet majd forgalmazni olyan eszközt, amely nem tölthetõ a szabványos töltõvel. Az Európai Bizottság ugyanakkor fenntartja a jogot azoknak az eszközöknek a meghatározására, amelyekre ez a szabályozás kiterjed, így az is elképzelhetõ, hogy a mobiltelefonok mellett más (rádiós) termékeknél is kötelezõ lesz a microUSB szabványú töltõ.

A piacra kerülõ új telefonok túlnyomó többsége ettõl függetlenül ma már egyébként is szabványos microUSB töltõcsatlakozóval készül - a méretgazdaságossági elõnyöket a gyártók külön szabályozás nélkül is felismerték természetesen, és rájöttek, spórolni tudnak az elõállítási költségeken, ha a telefonmodelljeik azonos töltõcsatlakozóval és töltõvel érkeznek, sok készülékhez pedig már nem is adnak hálózati töltõt a gyártók, csak microUSB-kábelt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!