2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Kétszázezer új munkahelyet teremthet a keleti nyitás politikájaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-26 19:37:06
200 ezer új munkahelyet teremthet a keleti nyitás politikája - mondta a Híradónak Lentner Csaba közgazdász, aki szerint a foglalkoztatás és a gazdasági növekedés alapja lehet az Európai Unión kívüli piacok bõvítése. A rijádi Magyar-Arab Üzleti Fórumon több magyar cég hosszútávú megállapodást írt alá.

Az elmúlt 10 évben megtízszerezte termelését és létszámát is Magyarország egyik legnagyobb sajtgyártó cége, a Kõröstej Kft. Jelenleg évi 25 ezer tonna sajtot állítanak elõ, aminek a felét exportálják. A cég az elmúlt években folyamatosan fejlesztett, hogy bõvíthesse külpiacait. Oroszországba és az arab területekre szállítanak.

„Folyamatosan folynak az innovációk, a vevõink igényeire próbálunk fejleszteni és így tradicionális arab sajtokat állítunk elõ üzemi körülmények között” – fogalmazott Kecskés Péter, a Kõröstej kft. kacsóti üzemének ügyvezetõ igazgatója.

Az exportra gyártott termékeket másként fûszerezik, az ottani ízlésnek megfelelõen.

A következõ két évben újabb 12 ezer tonna sajtot szállít a Kõröstej Kft. több arab országba - az errõl szóló 60 millió dolláros, vagyis 13,5 milliárd forintos megállapodást a Szaúd-Arábiai Magyar-Arab Üzleti Fórumon írták alá.
Emellett több magyar cég is bõvíteni tudja kivitelét az arab országokba. Például orvosi mûszerek és speciális mûszaki gumifajták szállításáról is szerzõdtek az elmúlt napokban Rijádban.

Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: Magyarországnak a jövõben jelentõs üzleti együttmûködést hozhatnak az arab kapcsolatok. „Azért vagyunk itt, hogy begyûjtsük a termést,mert hogy az elmúlt évben rengeteg energiát és pénzt is áldoztunk arra, hogy Magyarországnak az arab kapcsolatait megújítsuk” – mondta Orbán Viktor.

A keleti-nyitás politikája is hozzájárult ahhoz, hogy tavaly már rekordmértékû volt a magyar exportteljesítmény. Amíg az uniós tagállamokba 1,7 százalékkal adtak el több terméket a magyar cégek, addig az unión kívüli kereslet 4,1 százalékkal növekedett az elõzõ évhez képest.

Jelentõsen, 46 százaléknál is nagyobb mértékben nõtt a magyar export Tajvanba. Az Egyesült Államokba csaknem 30, a Koreai Köztársaságba 25, Törökországba 17, Kínába pedig majdnem 7 százalékkal több volt a kivitel az elõzõ évhez képest.

A Híradó által megkérdezett szakértõ szerint 2020-ig mintegy 20 milliárd dollárral nõhet a keleti export értéke, amely tovább élénkíti a gazdaságot és egyre több munkaerõt is igényel majd. „Egy olyan 200 ezer új munkahely létesítése, megteremtése várható ettõl a keleti nyitás gazdaságpolitikájától. Ez kétségtelenül lecsapódik a bruttó hazai termékben, a GDP-ben, de le fog csapódni a foglalkoztatási adatokban is” – mondta Lentner Csaba.

A kormány azt szeretné, ha 2018-ra úgy bõvülnének Magyarország keleti piacai, hogy a térségbe irányuló kivitel meghaladná a teljes magyar export 30 százalékát, a mostani 20 helyett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!