2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Az ország legnagyobb felsõoktatási intézménye lehet a Debreceni EgyetemForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-26 20:43:21
Az ország legnagyobb felsõoktatási intézménye jöhet létre, ha a Debreceni Egyetembe (DE) integrálódik a gyöngyösi Károly Róbert Fõiskola; az egyesülést mindkét intézmény szenátusa nagy többséggel megszavazta, de a végsõ szót a fenntartó, az emberi erõforrások minisztere mondja ki - közölte Szilvássy Zoltán, a DE rektora kedden az MTI-vel.

Amennyiben a tárca vezetõje támogatja az integrációt, várhatóan nyár közepétõl a Debreceni Egyetem Károly Róbert Egyetemi Karaként mûködik tovább a jelenlegi gyöngyösi fõiskola. A két intézmény integrációja elsõsorban az agrárturizmus és az egészségturizmus terén tud újat adni a szõlészet-borászat, a turizmus-vendéglátás szakok keretében - tette hozzá a DE rektora.

Szilvássy Zoltán szerint ezeken a területeken jó esély van a fizetõs hallgatók számának bõvítésére, így a leendõ kar saját bevételeinek növelésére.Az integráció az oktatás-kutatás-innováció minden területére kiterjed, több és szélesebb képzési portfóliót eredményez, vagyis sehol nem lesz létszámleépítés - jegyezte meg a rektor.

Szilvássy Zoltán elmondta azt is: a DE 30 ezer és a gyöngyösi fõiskola 6 ezer hallgatójával az integráció után létrejön Magyarország legnagyobb egyeteme, amelynek költségvetési fõösszege - a debreceni Kenézy kórház folyamatban lévõ integrációját is tekintve - meghaladja majd a 100 milliárd forintot.

Helgertné Szabó Ilona, a gyöngyösi fõiskola rektora az MTI érdeklõdésére hozzátette: intézményüknek komoly értékei vannak, de a jövõben önállóan nem tudnák azt a fejlõdést elérni, amit a debreceni fúziótól remélnek.

A Debreceni Egyetemmel hosszú évek óta szerteágazó oktatási-kutatási kapcsolatuk van, több kutatási projektben most is együtt dolgoznak, sok munkatársuk, oktatójuk Debrecenben szerezte a diplomáját, így minden feltétel adott a zökkenõmentes integrációhoz és a közös munkához - ismertette az elõzményeket a gyöngyösi fõiskola rektora.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!