2024. április 24. Szerda, György.
 
Módosultak a kötelezõ jótállás szabályaiForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-26 20:50:12
Módosultak a kötelezõ jótállás szabályai, az új elõírások egyebek mellett vonatkoznak a jótállási jegyekre, amelyeket ezentúl nem lehet elhalványuló szöveggel átadni a vásárlónak, és differenciáltabbá válik az épületszerkezeteknél az egységes, 3 éves jótállás is.

A legutóbbi Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet alapján a fogyasztási cikkekre továbbra is egy év jótállás jár, de a dokumentum hangsúlyozza, hogy a határidõ jogvesztõ, lejártával a jótállás mindenképpen megszûnik.

A jótállás lényege, hogy a gyártónak, illetve a kereskedõnek kell bizonyítania azt, hogy a vásárló nem rendeltetésszerûen használta a terméket. Ellenkezõ esetben köteles kijavíttatni, illetve kicserélni azt. A vásárolt eszköz szakember általi üzembe helyezését továbbra is elõírhatja a forgalmazó, illetve gyártó, de az nem róhat aránytalan terhet a fogyasztóra.

A rendelet kiemeli, hogy a jótállási jegynek a jótállási idõ végéig jól olvashatónak kell lennie. Ezt a szabályt az indokolta, hogy az olcsó hõpapírra másolt jegyek pár hónap alatt elhalványodtak. Ha a vásárló nem tudja bemutatni a jótállási jegyet, de birtokában van a nyugta vagy a számla, azzal is érvényesítheti a jótállást. A jótállási jegyre a jövõben rá kell nyomtatni azt is, hogy jogvita esetén a vásárló a kereskedelmi és iparkamarák mellett mûködõ békéltetõ testületekhez fordulhat.

A lakásokkal kapcsolatos jótállás úgy módosul, hogy az épületszerkezetekre a vállalkozó által eddig kötelezõen vállalt 3 éves jótállás differenciálódik. Továbbra is az eddigi 3 év a jótállás például az ereszcsatornára, a tûzhelyre és a bojlerre. A tetõfedõanyagokra, válaszfalakra és ajtókra, ablakokra viszont 5 év jótállást kell vállalni. Ennél is hosszabb, 10 év a jótállás az alapokra, a teherhordó falakra és a kéményekre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!