2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Szombatig lehet kérni a külképviseleti névjegyzékbe vételtForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-27 20:08:05
Még három napig, szombat 16 óráig kérheti felvételét a külképviseleti névjegyzékbe az a választópolgár, aki április 6-án nem Magyarországon, hanem a 97 külképviselet valamelyikén kíván szavazni.

Akik korábban már külképviseleti névjegyzékbe vetették magukat, de mégis Magyarországon voksolnának, azok is szombatig jelezhetik ezt. Azoknak a magyarországi lakcímmel rendelkezõ választópolgároknak, akik a szavazás napján elõreláthatólag külföldön tartózkodnak és ott kívánnak élni választójogukkal, a magyarországi lakóhelyük szerinti jegyzõtõl kell kérniük felvételüket a külképviseleti névjegyzékbe március 29-én 16 óráig. A határidõ jogvesztõ.

Amikor valakit felvesznek a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejûleg feltüntetik a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékében, hogy a választópolgár a külképviseleti névjegyzékben szerepel, a szavazóköri névjegyzék kinyomtatott példányán pedig nem jelennek meg a külképviseleti névjegyzékbe felvett választópolgárok, így biztosítható, hogy egy választópolgár ne szavazhasson a külképviseleten és a lakóhelye szerinti szavazókörben is.

A választópolgár a külképviseleti névjegyzékbe történt felvételét követõen meggondolhatja magát, így ha mégis Magyarországon szeretne szavazni, ugyancsak március 29-éig kérheti, hogy töröljék a külképviseleti névjegyzékbõl, és vegyék vissza a lakóhelye szerinti szavazókörbe. Lehetõség van arra is, hogy az a választópolgár, aki már jelentkezett a külképviseleti névjegyzékbe, megváltoztassa külföldi szavazásának helyszínét.

A kérelmeket személyesen vagy levélben a választópolgár lakcíme szerinti helyi választási irodában, vagy a Nemzeti Választási Iroda internetes oldalán, a www.valasztas.hu honlapon vagy - ügyfélkapus regisztráció esetén - a www.magyarorszag.hu honlapon lehet benyújtani.

A külképviseleti névjegyzékbe történõ felvételhez a választópolgárnak meg kell adnia személyes adatait, és meg kell jelölnie, melyik ország melyik külképviseletén kíván szavazni. Megadhat egy értesítési címet is, ha nem csak a lakócímére kér értesítést a névjegyzékbe vételérõl.

A külföldön szavazó, magyarországi lakcímmel rendelkezõ választópolgárok kizárólag Magyarország külképviseletein szavazhatnak, levélben nem. A külképviseleten a választópolgár a lakcíme szerinti országgyûlési egyéni választókerület szavazólapján, valamint a pártlistás vagy - nemzetiségiként regisztrált választópolgár esetében - nemzetiségi listás szavazólapon voksolhat.

A választópolgárok 74 ország 97 külképviseletén adhatják le voksukat a magyarországi szavazás napján; az idõeltolódás miatt az amerikai kontinensen a magyarországi szavazást megelõzõ napon, szombaton tartják a voksolást. A külképviseleti szavazás idejérõl és pontos helyszíneirõl a www.valasztas.hu oldalon lehet tájékozódni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!