2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Aki fogyni akar, igyon spenótotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-28 18:19:57
A spenót az egyik legnépszerûbb leveles zöldség, ráadásul olyan speciális összetevõket is tartalmaz, amelyek segítenek az éhség csillapításában és a vércukorszint szabályozásában. Az egész levelekbõl azonban nehezen hasznosulnak ezek az anyagok, így célszerû a friss spenótból levet préselni.

Nem kérdés, hogy érdemes minél gyakrabban spenótot fogyasztani: a leveles zöldség tápanyagokban és jótékony hatású antioxidánsokban igen gazdag, tartalmaz például fehérjét, kalciumot, káliumot, magnéziumot, folsavat, A-vitamint és vasat (utóbbiból ugyan jóval kevesebbet, mint azt évtizedeken át hitték).

 

Szépíti bõrt és csökkenti az étvágyat

Korábbi kutatások már rámutattak, hogy a rendszeres spenótfogyasztás csökkenti a vérnyomást, erõsíti a csontokat és az immunrendszert, szépíti a bõrt és a hajat, továbbá a migrénes rohamok kialakulásának gyakoriságát is csökkenti. Az eddigi eredmények új elemmel bõvültek a közelmúltban, amikor svéd kutatók a spenót étvágycsökkentõ hatására hívták fel a figyelmet.

A Lundi Egyetem szakemberei kiemelték, hogy a spenót – a többi leveles zöldséghez hasonlóan –tilakoidokat (a zöld levelek kloroplasztiszában található membránzsákocskákat) tartalmaz, amelyek lelassítják az emésztést, csökkentik az étvágyat és hosszabb ideig tartó teltségérzetet okoznak. Az egész növénybõl azonban nehezen hasznosulnak a tilakoidok, ezért a nyers spenótból levet kell préselni (például gyümölcscentrifugával).

 

Fél deciliter spenótlé reggelire

A svéd vizsgálatból kiderült, hogy aki reggel egy kis pohárka (kb. fél deciliternyi) spenótkivonatot kapott, az a nap hátralévõ részében kevésbé volt éhes és ritkábban sóvárgott étel után, mint aki nem ivott a reggeli nedûbõl. Elõbbi csoport tagjainál továbbá magasabb volt a vérben a jóllakottság-érzés kialakulásáért felelõs hormonok szintje is, valamint vércukorszintjük is stabilabbnak bizonyult.

Nem elõször merül fel a tilakoidok étvágycsökkentõ hatása: egy korábbi állatkísérlet már rámutatott, hogy ezeknek az anyagoknak kiemelt szerepük lehet az éhségérzet szabályozásában. A vizsgálat keretében zsírdús étrenden élõ rágcsálók egy részének tilakoid-kivonatot tartalmazó ételeket is adtak, és az eredmények szerint a préselt leveles zöldeket is fogyasztó egereknél többi társukhoz képest csökkent az „étvágyfokozó” hormon szintje, a jóllakottság érzését keltõ hormonszint pedig nõtt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!