2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Stabilra javította a magyar adósosztályzat kilátását a Standard & Poor’sForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-28 18:56:10
Stabilra javította Magyarország hosszú futamú államadós-besorolásának kilátását az eddigi negatívról a Standard & Poor’s. A nemzetközi hitelminõsítõ ezzel levette napirendrõl a magyar szuverén osztályzat leminõsítését.

Az S&P péntek reggel Londonban bejelentette, hogy a kilátásjavítással együtt megerõsítette a hosszú és rövid lejáratú magyar államadósság-kötelezettségek BB/B osztályzatát.

Magyarországra a három nagy nemzetközi hitelminõsítõ - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - közül jelenleg a Standard & Poor's tartja érvényben a leggyengébb - a befektetési ajánlású sáv aljától két fokozattal elmaradó - államadós-besorolást. A Moody's hosszú távú magyar szuverén osztályzata az S&P BB szintû magyar besorolásánál egy fokozattal jobb, Ba1, amely e cég besorolási módszertana alapján azonos a Fitch Ratings BB plusz hosszú futamú magyar szuverén devizaadós-minõsítésével.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három cég közül azonban kettõnél immár stabil; a Standard & Poor's mellett a Fitch is stabil kilátást tart érvényben a magyar besorolásokra. A Moody's magyar adósosztályzatának kilátása továbbra is negatív.

A Standard & Poor's a magyar szuverén besorolás kilátásának pénteki javítása és az osztályzat megerõsítése mellett javította a magyar gazdaság növekedésére adott elõrejelzéseit is. A cég most 1,8 százalékos éves GDP-növekedési átlagot valószínûsít a magyar gazdaságban a 2014-2016-os idõszakra a tavaly október óta érvényben volt, 1,3 százalék helyett. A hitelminõsítõ rövidebb távon, 2014-2015-re 2 százalék körüli éves átlagnövekedést vár Magyarországon.

A londoni City elemzõi közösségében vannak ennél robusztusabb növekedési elõrejelzések is.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzõstábja legutóbbi felülvizsgált prognózisában közölte, hogy Magyarországon az idén 2,4 százalékos, jövõre 2 százalékos gazdasági növekedést vár az eddigi becslésében szereplõ 2,2, illetve 1,9 százalék helyett.

A BNP Paribas bankcsoport elemzõi ugyancsak felülvizsgált legutóbbi prognózisukban 2,5-3 százalék közötti GDP-növekedést jósoltak Magyarországon 2014 egészére az általuk korábban érvényben tartott, 2,2 százalékos idei növekedési becslés helyett.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzõrészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) közgazdászai 2,6 százalékos idei egész éves magyarországi GDP-növekedést valószínûsítenek.

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzõház, a Capital Economics közgazdászainak legújabb átfogó negyedéves prognózisa szerint Magyarországon 2014-ben 2,5 százalékos GDP-növekedés várható.

A pénteki kilátásjavításhoz fûzött elemzésében a Standard & Poor's azonban közölte, hogy megítélése szerint a magyar gazdaság hosszú távú növekedési kilátásainak továbbra is korlátot szab a nagy és terjeszkedõ állami szektor, valamint a külföldi befektetõkkel szembeni kevésbé kiszámítható politika. A magyar gazdaság nyitottsága miatt a teljesítmény érzékeny az euróövezeti keresletre is, és ezen belül különösen a német export iránti globális keresletre.

A Standard & Poor's szerint mindazonáltal félévtizednyi, fogyasztási áldozatokkal járó folyamatos külsõ adósságleépítés után most már stabilizálódásnak indult a magyar gazdaság. A hitelminõsítõ szerint a magyar gazdaság bruttó külsõ finanszírozási igénye még mindig magas, de már csökken. Az S&P becslése szerint az így számolt külsõ finanszírozási szükséglet az idén a folyó fizetési mérleg bevételeinek 102 százaléka lesz a 2008-ban mért 135 százalék helyett. A magyar gazdaság a Standard & Poor's adatai szerint 2012 óta a GDP 18,4 százalékának megfelelõ nettó külsõ adósságot fizetett ki.

Az ilyen gyors külsõ adósságleépítésnek megvolt az ára: 2013 második negyedével bezárólag a hazai kereslet nyolc egymás utáni negyedévben visszaesett, miközben 2008 és 2013 vége között a háztartási adósságállomány a GDP 5 százalékának megfelelõ mértékben a hazai össztermék 24 százalékára csökkent.

Az S&P szerint jóllehet a magyar gazdaság tavalyi növekedésének elsõdleges hajtóerejét a mezõgazdaság erõs teljesítménye és az Európai Unió által finanszírozott állami beruházási kiadások jelentették, az idén azonban már a magánszektorbeli hazai kereslet is élénkülni fog a hitelpiaci kondíciók normalizálódásával párhuzamosan. A Standard & Poor's ezzel összefüggésben kiemelte a foglalkoztatottság növekedését is.

A cég megítélése szerint a magyar kormány koncentrált erõfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a GDP-arányos államháztartási deficit 3 százalék alatt maradjon, és így az ország továbbra is azon 11 EU-tagállam egyike lehessen, amelyek nem állnak az Európai Bizottság túlzottdeficit-eljárásának hatálya alatt.

A Standard & Poor's becslése szerint a tavalyi államháztartási hiány éppen a 3 százalékos küszöb alatt lehetett, de a hitelminõsítõ ebbe beleszámolta a takarékszövetkezeti hálózatnak juttatott 136 milliárd forint tõkeinjekciót is. Az S&P közölte: ezt nem likvid eszközök akvizíciójának tekinti, hanem kiadási tételnek. E tétel nélkül a cég becslése szerint 2,5 százalék körüli lehetett a tavalyi GDP-arányos államháztartási hiány.

A stabil kilátás tényezõi között a cég szerint a magyar gazdaság stabilizálódási folyamata és a viszonylag egyenletes költségvetési teljesítmény ugyanúgy szerepel, mint a még mindig magas külsõ adósságállomány és a kevéssé kiszámítható gazdaságpolitikai döntéshozatal.

Az S&P közölte: szóba jöhet Magyarország felminõsítése, ha a kormány beruházásösztönzõ gazdaságpolitikát honosít meg és szerkezeti reformprogramot hajt végre.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!