2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
Gyógynövényes borogatás a legõsibb orvosságokkalForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-29 09:33:24
A gyógynövényekkel kapcsolatos ismereteink alkalmazásai a legkülönbözõbb betegségek gyógyítására és megelõzésére kínálhatnak alternatív megoldásokat.

Az alábbi növényeket a bennük lévõ hatóanyagok miatt gyógyászati célokra használjuk.

Fekete nadálytõ

A fekete nadálytõ erõs, ágas-bogas gyökérzetét õrlik lisztté.Fõ hatóanyaga az allantoin, a szövetépülés elõmozdítására, sérülések gyógyítására alkalmas. Rendkívüli a hegesítõ, hámosító hatása, külsõleg alkalmas a csonthártya regenerálására.A gyökerek a levelek hatóanyag tartalmának sokszorosát tartalmazzák. A fekete nadálytõbõl készült fõzettel átitatott sebek váladékozása és gennyesedése megszûnik.

Gyógyborogatást úgy készíthetünk, hogy 50-100 g fekete nadálytõ-lisztet egy tálban, szûz olajjal és forró vízzel összekeverünk. A langyos pépet kenjük rá a beteg testrészre. Kozmetikai célokra is használható, kiváló bõr- és szemránckrémet készíthetünk belõle.

Fûzfakéreg

Az aszpirin hatóanyaga az acetilszalicilsav, amely a fûzfa kérgében megtalálható szalicin származéka. Õsidõk óta fájdalomcsillapításra használták. A fûzfakéreg természetes láz- és fájdalomcsillapító, amely hatását lassabban fejti ki, mint az aszpirin.

Elkészítés: 2-3 teáskanálnyi adagot 150-200 ml hideg vízben áztassunk 8 órán át, majd szûrés után fogyasszuk. Fájdalomcsillapításnál vegyük figyelembe, hogy a fûzfakéreg hatása a májban történõ anyagcsere folyamatok lezajlása után alakul ki, vagyis késleltetett, tehát kevésbé alkalmas akut panaszok kezelésére. Külsõleges alkalmazása ízületi és reumatikus fájdalmak esetén jöhet szóba.

Közönséges bojtorján

Erdõ szélén, utak mentén, ligetekben találkozhatunk a közönséges bojtorjánnal. Gyökerének hatóanyagai inulin, illóolaj és keserû anyag. A népi gyógyászatban vértisztító orvosságnak használták, vizelethajtóként és izzasztószerként. A népgyógyászat külsõleg az ekcémás bõrfelületek kezelésére, a fejbõr korpásodásának megszüntetésére, továbbá reuma és bõrbetegségek kezelésére is alkalmazza.

Az apróra õrölt gyökeret áztassuk szûz olajban, majd szûrjük le és máris használhatjuk! Hajszeszhez a gyökeret áztassunk egy napig 40 fokos egészségügyi szeszben! Teakeverékben is felhasználható, mint anyagcsere-serkentõ, máj- és epebetegek számára. Reuma elleni és húgykõoldó hatása is ismert.

Extra-tipp gyógyborogatáshoz

Alapanyagok: apróbojtorján-gyökér 200 g, fekete nadálytõ-gyökér 100 g, tölgyfakéreg 50 g, orbáncfû 50 g, körömvirág 50g

A gyökereket aprítsuk fel, keverjük jól össze! Az összes alapanyagot együtt tároljuk egy lezárt üvegben. Alkalmanként vegyünk ki belõle 4-5 evõkanálnyit, 10 percig fõzzük 1,5 l vízben! Azután szûrjük le, hagyjuk lehûlni és ezzel borogassuk a sebet, ami pár napon belül gyógyulni kezd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!