2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A Balaton-felvidék és benne a keszthelyi kastély is a világörökségi cím várományosaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-29 09:40:44
Az évente esedékes felülvizsgálat után az egész Balaton-felvidék, benne a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum és a Hévízi-tó is szerepel a az UNESCO világörökségi címére pályázó magyarországi helyszínek listáján - közölte pénteken Keszthelyen a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központ elnöke.

Cselovszki Zoltán elmondta: a örökséggazdálkodási központ évente elvégzi a várományosi lista felülvizsgálatát, majd ezt továbbterjeszti a kulturális területért felelõs minisztériumnak, az pedig rendeletben hirdeti ki az aktuális névsort.

Magyarország az eddig az UNESCO világörökségi listáján szereplõ nyolc helyszín mellett további 11 helyszínt szerepeltet várományosként, amelyeket eséllyel lehet felterjeszteni a párizsi székhelyû szervezet bírálóinak.

A 11 helyszínt tartalmazó listán eddig szereplõ Tihanyi-félszigettel együtt szakmai vélemények alapján a teljes Balaton-felvidéket, s benne a keszthelyi Festetics-kastélyt, Fenékpusztát, továbbá a Hévízi-tavat is egységesen, kultúrtájként tüntetik fel.

Cselovszki Zoltán kifejtette: a kultúrtáj kategóriában van a világból a legkevesebb jelölt, ezért talán itt lehet a legnagyobb eséllyel pályázni a cím elnyerésére. A lista azért is fontos, mert a jelenlegi, 2020-ig tartó európai uniós költségvetési ciklusban támogatja a listán szereplõ helyszínek felkészülését.

Manninger Jenõ fideszes országgyûlési képviselõ, a Zala Megyei Közgyûlés elnöke arról beszélt, hogy a Forster központtal azért tartották fontosnak az egyeztetést, mert a legutóbbi listán nem szerepelt egyértelmûen a kastélymúzeum és a Festetics-örökség. Hozzátette: a világörökségi cím elnyerése nagyon hosszú és nehéz folyamat, de Magyarország mûemlékei és turisztikai látnivalói között megállja a helyét a keszthelyi kastély.

Pálinkás Róbert, a Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetõje elmondta, pénteken nyílt napot és lakossági fórumot tart a kastélymúzeum, hogy a 2013-14-es évek fejlesztéseit széles körben is bemutassák.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!