2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
A magyar-szlovák vezeték biztonságot adForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-29 09:54:50
Értelme akkor lesz, ha földgáz is kerül bele, ha lesznek olyan források, amelyek ezeken a vezetékeken keresztül elérhetõk - magyarázta az energiapiaci szakértõ a Kossuth Rádió reggeli mûsorában.

Történelmi jelentõségûnek nevezte csütörtökön a magyar-szlovák földgázhálózat összekapcsolását Orbán Viktor. A miniszterelnök a Pest megyei Szadán tartott ünnepségen hangsúlyozta: a jövõben akármi is történik tõlünk keletre, Magyarországra mindenképpen érkezik gáz. Megismételte: a kormány célja az, hogy Európában nálunk legyen a legolcsóbb a háztartási és az ipari áram. A kormányfõ a pénteki Világgazdaságnak is azt emelte ki, hogy jelentõset lépett elõre Magyarország az energiafüggetlenség irányába, mert már nem csak orosz gázt vehetünk. Az interjúban a kormányfõ kifejtette, Magyarországnak az az érdeke, hogy onnan tudjon gázt beszerezni, ahonnan akar. Hozzátette: eddig csak orosz gázt tudtunk venni, de mostantól más a helyzet, ugyanis azzal, hogy csatlakoztunk a szlovák csõhálózathoz, észak-európai gázhoz is hozzájuthat Magyarország.

Bali Gábor energiapiaci szakértõ a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában szintén pénteken azt hangsúlyozta, a vezeték nagyon fontos az ellátásbiztonság szempontjából, és kitûnõ lehetõség a több lábon állásra, de élni vele csak akkor lehet, értelme csak akkor lesz, ha földgáz is kerül bele, ha lesznek olyan források, amelyek ezeken a vezetékeken keresztül elérhetõk. Elsõként tehát a kereskedõknek le kell kötniük a vezeték kapacitását, azután olyan más, Magyarországon elérhetõ forrásokkal versenyképes forrásokat kell keresniük, amelyeket használhatnak. A szakember példaként hozta fel néhány éve megépült a horvát-magyar vezetéket, amelybõl tudomása szerint egyelõre csak kifelé áramlik „némi molekula”, de igazán hasznos akkor lesz, amikor megépül az Adriánál a horvát LNG-terminál, a folyékony földgáz szállításának egyik legfontosabb eleme, amelyhez még infrastruktúra, vezetékrendszer is kell, ennek kialakítására pedig a szakértõk szerint 2019-20 elõtt nemigen lesz lehetõség.

A most átadott vezeték egyébként úgy épült, hogy elsõsorban Szlovákia felõl érkezzék Ukrajnán keresztül a gáz, de a fõcsap – bár a lehetõség megvan egy másik irányhoz is - minden bizonnyal Oroszországban marad. A legfontosabb kérdés az, hogy ha Moszkva egyszer valami miatt visszafogja a szállítást, lesz-e mivel feltölteni ezt a vezetéket, lesz-e az unióban akkora gázfelesleg, hogy abból Magyarországra is jusson. Most úgy tûnik, igen, ehhez pedig jó lehet a most átadott rendszer is - hangsúlyozta a szakértõ a Kossuth Rádióban.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!