2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Gyorsan terjed: egyre többen vásárolnak ígyForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-29 10:01:45
Mivel 2016-ra az érintésmentes fizetést biztosító elfogadó helyek aránya várhatóan eléri a 80 százalékot, néhány év múlva tömegesen el fog terjedni az új készpénz-helyettesítõ eszköz - hangzott el a Napközben csütörtöki adásában.

Egyre több van ma már a piacon azokból a bankkártyákból, amelyek a korábbiakhoz képest többletszolgáltatást biztosítanak fogyasztóknak, így például visszatérítenek bizonyos százaléknyi összeget vásárlás után. Mivel a kártyás vásárlás a legtöbb banknál még mindig ingyenes, ezek használatával jobban jár a fogyasztó, mintha készpénzzel fizetne – mondta a Napközben csütörtöki adásában Homa Péter, a Bankkártya.hu internetes portál szerkesztõje.

Hozzátette: annak azonban, aki csak készpénzfelvételre használja a kártyáját, a legolcsóbb, legegyszerûbb kártya is megfelelõ, azt az érintésmentes fizetést lehetõvé tevõ technikával sem szükséges ellátni.  Ennek kapcsán Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivõje hangsúlyozta, bár még ma is nagyon sokan csak arra használják a kártyájukat, hogy egyben felvegyék vele a fizetésüket, egyre több kereskedõnél mûködnek érintésmentes POS-terminálok, ezért ha lassan is, de várhatóan változni fog a vásárlási kultúra Magyarországon.

Homa Péter azt mondta, egy közelmúltban készült kutatás szerint, azok, akik életükben legalább egyszer kipróbálják az érintésmentes fizetést, utána gyakorlatilag a „rabjai lesznek” Mivel várhatóan 2016-ra az ilyen elfogadóhelyek aránya megduplázódik, és eléri a 80 százalékot, arra lehet számítani, hogy az érintésmentes fizetés tömegesen el fog terjedni.

Az érintésmentes módszer lényege, hogy a hitelkártyát elég az speciális leolvasóval rendelkezõ terminálhoz helyezni, amelybe azonnal eljutnak a kártya adatai, és ezzel meg is történt a fizetés – nincs szükség PIN-kódra. Ez az eljárás a leggyorsabb fizetési módhoz mérhetõ, ahhoz, amikor elõre kikészített, épp megfelelõ összegû készpénzt adunk a boltosnak. A következõ lépés pedig a mobiltelefonnal történõ – szintén érintésmentes – fizetési lehetõség lesz – tette hozzá Homa Péter.

Binder István megjegyezte, az érintésmentes fizetési rendszer a semmibõl nõtt ki, 2011 második félévében szinte még nem volt ilyen kártya Magyarországon, tavaly pedig már 1,1 millió volt forgalomban. Az MNB felügyeleti szóvivõje azt is hangsúlyozta, az elmúlt néhány év és a jelen is arról szól, hogy a régi kártyákat a bankok lecserélik a nagyobb biztonságot nyújtó, chipes, dombornyomott fizetõeszközökre. Hozzátette: óriási mennyiségrõl van szó, a 2013 elsõ félévi adatok szerint Magyarországon mintegy 9 millió kártya volt forgalomban, ezek döntõ része betéti kártya.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!