2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Pénztárgépek – NGM: már 65 ezer online kassza üzemelForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-03-29 10:15:30
Üzemszerûen beindult az onlinepénztárgép-rendszer, már 65 ezer gép üzemel, a NAV-hoz pedig 152 millió bizonylat érkezett eddig 353 milliárd forint bruttó értékben – közölte az Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel csütörtökön.

Hozzátették, hogy az adatokat a pénztárgép munkabizottság is áttekintette, amely újabb ülést tartott. A tagok továbbra is prioritásnak tartották a közlemény szerint, hogy az átállás a kereskedõk számára minél egyszerûbben történjen, és hangsúlyozták az állami támogatás szükségességét.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK), a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és más ágazatok képviselõi is felhívták a figyelmet az 50 ezer forintos állami támogatás szükségességére, és kiemelt szerepére, mert a támogatás érezhetõen felgyorsította eddig a pénztárgép-csere folyamatát – áll a közleményben. A Nemzetgazdasági Minisztérium soron kívül megvizsgálja az ülésen elhangzott javaslatot, és a rendelkezésre álló adatok elemzését követõen dönt a kérdésrõl – jegyzik meg.

A munkabizottság tagjai megállapodtak abban, hogy a továbbiakban is szoros együttmûködés keretében folytatják a munkát, hiszen a bizonylatolási fegyelem erõsítése, illetve a gazdaság nagyobb arányú tisztulásának elérése közös cél – hangsúlyozza az NGM.

Március közepén a NAV tájékoztatása szerint 59 ezer volt az üzembe helyezett gépek száma. Az online pénztárgépeket fõszabály szerint legkésõbb január 31-ig kellett üzembe helyezni ahhoz, hogy a kasszacseréhez igénybe lehessen venni a támogatást. A kormány azonban úgy döntött, hogy a visszavont engedélyû pénztárgépet forgalmazó Alt Cash Kft. és Japán Cash Kft., illetve az eltûnt Patkós Cassa Kft. volt ügyfeleinek 2014. április 30-ig meghosszabbítja az 50 ezer forintos állami támogatás igénybevételére nyitva álló üzembe helyezési határidõt. Az érintett kasszákat mintegy 80 ezer vállalkozó rendelte meg.

Azok a vállalkozók pedig, akik nem az online pénztárgépre való átállás megkerülése miatt döntöttek a számlázó programok használata mellett, hanem eddig is a számlázás szabályai szerint jártak el türelmi idõt kaptak a jövõ év elsõ napjáig.

Azoknál a vállalkozóknál, akik a korábbi pénztárgéphasználatot váltják fel a számlázás gyakorlatával, a határidõ változatlan. Ennek a vállalkozói körnek az elsõ adatszolgáltatást 2014. március 6-án kellett teljesítenie a NAV-nak. Az adóhatóság az ellenõrzése során szem elõtt tartja, hogy az adatszolgáltatás kezdeti idõszakában az adózóknál felmerülhetnek technikai problémák, értelmezési kérdések – jelezte korábban az NGM.

A NAV korábban azt közölte, hogy nagy reményeket fûz az online pénztárgépek bevezetéséhez, a második félévtõl már eredményeket is vár. Ilyen volumenû adatszolgáltatás ugyanis még soha nem állt az adóhatóság rendelkezésére.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!