2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Csaknem 200 ezren szavazhatnak majd levélbenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-29 10:22:36
Valamivel kevesebb mint 200 ezer választópolgárt vett fel a levélben szavazók névjegyzékébe a Nemzeti Választási Iroda (NVI) - derül ki az iroda csütörtöki adataiból. Az NVI az összes, határidõig beérkezett kérelmet elbírálta.

Szombat délután 16 órakor lejárt a határidõ, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkezõ választópolgárok addig az idõpontig kérhették felvételüket a névjegyzékbe, hogy az április 6-ai országgyûlési választáson levélben szavazhassanak.

Az NVI-hez összesen 231 864 kérelem érkezett, a kérelmezõk között voltak olyanok, akik rendelkeztek magyarországi lakcímmel, mégis kérték a regisztrációjukat, illetve olyanok is, akik többször (levélben és online is) kérték regisztrációjukat.

Az NVI ellenõrizte, hogy a kérelemben feltüntetett személyes adatok pontosan megegyeznek-e a magyar hatóságok által nyilvántartott adatokkal, és amennyiben nem volt kizáró ok, a választópolgárt felvették a névjegyzékbe.

Az NVI befejezte a pénteken levélben, illetve szombaton elektronikus úton érkezett kérelmek feldolgozását is, és ezek alapján 194 928 választópolgárt vett fel a névjegyzékbe, ennyien vehetik, illetve vehették át a szavazási levélcsomagot.

A levélben szavazók regisztrációjukkor választhattak, hogyan akarták megkapni a - többi között az országos listás szavazólapot is tartalmazó - levélcsomagot: választhatták a postai kézbesítést, de kérhették a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is (a külképviseletre vagy magyarországi településre küldött szavazási levélcsomagot a választópolgár csak személyesen veheti át).

A levélszavaztok visszajuttatásánál a voksolóknak figyelembe kell venniük, hogy az NVI csak azokat a szavazatokat tekintheti érvényesnek, amelyek postán a szavazást megelõzõ szombat éjfélig beérkeznek. A szavazatot tartalmazó boríték azonban leadható bármely külképviseleten is március 24-tõl munkanapokon, valamint a külképviseleti szavazás idõtartama alatt, de a választópolgár leadhatja a válaszborítékot Magyarországon, az egyéni választókerületi székhelyeken is a szavazás napján 6 és 19 óra között.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!