2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Elmarad az árrobbanás, sõt olcsóbb is lehet ez az élelmiszerForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-29 10:50:09
Aszályra hivatkozva olyan hírek jelentek meg a sajtóban, hogy a kakaóbab ára a közeljövõben akár negyven százalékkal is emelkedhet, a boltok ennek ellenkezõjét tapasztalják.

Szakértõk szerint egy idõre szûkülõ kínálatra kell felkészülni a kakaóbab piacon, amely az egyre bõvülõ felhasználás mellett pánikszerû vételeket is hozhat a határidõs árutõzsdén, melynek hatására, a már egy éve folyamatosan, eddig negyven százalékkal növekvõ árak tovább emelkedhet.

A kávéhoz hasonlóan a kakaóbab termesztése is speciális idõjárást igényel. A növény a gyengén savanyú talajt kedveli, Dél-Amerika õserdõibõl, fõként az Amazonas vízrendszereinek ártereirõl származik, de Nyugat-Afrikában is nagyon jól érzi magát. Olyannyira, hogy a világtermelés közel háromnegyedét ma már a fekete kontinens adja.

A világ kakaótermelése a 2010-11-es idényben 4,3 millió tonna volt, akkor az idõjárás nagyon kedvezõ volt a nyugat-afrikai ültetvények számára. Elefántcsontparton és Ghánában is megdõlt a korábbi termésrekord. Azóta a kakaótermelés fokozatosan csökken. A nemzetközi kakaószövetség legfrissebb, februári elõrejelzésében a 2013-14-es idényben 4,1 millió tonnára számít, miután az átlagosnál szárazabb idõjárás komoly visszaesést okozott a nyugat-afrikai termõterületeken.

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója arra a hírre reagálva, hogy akár negyven százalékkal is drágulhat a kakaó, a Kossuth Rádió Hajnal-táj címû mûsorában azt mondta: jó hírekkel szolgálhat, ugyanis a beszállító partnereiknél nem hogy az áremelés szándékát tapasztalnák, hanem inkább azt, hogy sokkal kedvezõbben alakulnak a kakaóárak, mint egy vagy fél évvel ezelõtt, sokkal több az akciós termék. Hozzátette: a kakaóval kapcsolatos és az ahhoz hasonló hírek is azt bizonyítják, hogy a spekuláció egyre jobban gyûrûzik be az élelmiszerek körébe is. Ezek mögött nincsenek valós piaci folyamatok, a kakaóval kapcsolatban sem kell árrobbanástól tartania a lakosságnak, fûzte hozzá a CBA kommunikációs igazgatója.

Ebben a helyzetben csak átmeneti enyhülést hozhat az, hogy Nyugat-Afrikában a napokban jelentõs mennyiségû esõ várható, az ennek nyomán csökkenõ árakat azonban a spekulánsok új vételi pozíciók kiépítésére fogják használni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!