2024. március 29. Péntek, Auguszta.
 
Jármûipari kutatás-fejlesztési központ épült BorsodnádasdonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-03-29 10:56:00
A borsodnádasdi Ples Zrt. kutató-fejlesztõ és nemzeti jármûkerék-biztonsági mérõ és tanúsító központot létesített, a másfél milliárd forintba került létesítményhez a cég az Új Széchenyi Terv pályázatán 881 millió forint támogatást nyert - közölte a a társaság az MTI-vel csütörtökön, azt követõen, hogy átadták a központot.

A tájékoztatás szerint a Ples Jármûalkatrészgyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. elsõsorban kamionok, pótkocsik, autóbuszok, nehéz jármûvek felnijeinek gyártására szakosodott, 170 embert foglalkoztat, a jármûipari vállalat borsodnádasdi gyára az egyedüli olyan üzem Közép-Kelet-Európában, amely acélból állít elõ haszongépjármûvekhez való kereket.

Lóránt Péter vezérigazgató arról szólt, hogy bár a cég nem tartozik az európai kerékgyártók nagyjai közzé, ám évente így is 400-500 ezer kereket készít. Közlése szerint még ebben az évben legalább ugyanennyit költenek majd fejlesztésre.

A héten átadott kutató-fejlesztõ központtal, valamint a kerékfejlesztéshez nélkülözhetetlen, korszerû tesztelõ és készregyártó berendezések üzembe állításával kettõs cél valósult meg. Egyrészt a kutató-fejlesztõ központ a Magyarországra beérkezõ on és off road kerekeket minõsített vizsgaközpontban TÜV irányelveknek és elõírásoknak megfelelõen minõsíti és vizsgáztatja, másrészt az új eszközökkel olyan saját fejlesztésû egyedi termékek gyártását is megkezdhetik, amelyeket a nagy szériaszámú, de tömegtermékek gyártásával foglalkozó gyártók nem tudnak gazdaságosan gyártani, mert a technológiájuk átállítása egy-egy új termékre nehézkes és költséges lenne.

Így a gyártási folyamatok és költségek jelentõsen csökkenhetnek, ami a cég piaci pozíciójának jelentõs javulását eredményezi.

A 2012-es üzleti évben 4 milliárd 394 millió forint nettó árbevétel mellett 329 millió forint mérleg szerinti nyereséget ért el a borsodnádasdi gyár.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!