2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Átadták a Nemzeti Közszolgálati EgyetemetForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-01 16:47:49
Átadták a Nemzeti Közszolgálati Egyetem új fõépületét Budapesten. Orbán Viktor kormányfõ történelmi kötelezettségnek nevezte a Ludovika felújítását.

A Pollack Mihály által tervezett egykori Ludovika Akadémia felújított épülete elõtt Orbán Viktor miniszterelnök Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter, Pintér Sándor belügyminiszter, Hende Csaba honvédelmi miniszter, Vas Imre, az Országgyûlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes tagja, Patyi András az egyetem rektora, Fürjes Balázs, az intézmény felújításáért felelõs kormánybiztos, valamint Szánti Gábor, az egyetem diákönkormányzatának elnöke közremûködésével vágta át ünnepélyesen a nemzeti színû szalagot. Ezután harangszó kíséretében kinyílt az épület fõkapuja, jelezve, hogy új helyén megkezdte mûködését a Nemzeti Közszolgálati Egyetem központja.

Orbán: történelmi kötelezettség volt a Ludovika felújítása

Történelmi kötelezettségnek nevezte a Ludovika felújítását Orbán Viktor kormányfõ, aki szerint a megújult épület méltó fõhadiszállása lesz a budapesti Nemzeti Közszolgálati Egyetemnek. A miniszterelnök azt mondta: kormánya 2010 után egy olyan erõs állam építésébe kezdett, amely egységesen és gyorsan tud cselekedni, mert nincs erõs ország korszerû, összhangban dolgozni képes közigazgatás nélkül. A tavalyi dunai árvíz is megmutatta, hogy az egység és a gyorsaság megmentett emberi életekben és megõrzött anyagi javakban mérhetõ - tette hozzá.

Ennek az együttmûködésnek talán a legfontosabb lépcsõfoka a közszolgálati egyetem - az átalakított magyar felsõoktatás zászlóshajója -, ahol minden oktató és hallgató biztosan a haza szolgálatában áll - mondta Orbán Viktor, aki ezt követõen átadta az intézmény kulcsát az egyetem polgárainak. Jelezte egyúttal azt is, hogy folytatódni fog az építkezés a campuson.


Az épület múltjáról szólva úgy fogalmazott: egészen a kommunizmusig a Ludovika Akadémia, a magyar katonai felsõoktatás kiemelkedõ intézménye úgy forrt egybe a hazafias neveléssel és a magyar virtussal, mint a Nemzeti Színház a magyar kultúrával. Az intézmény feltámadását azonban a rendszerváltás sem hozta meg - folytatta -, mert az akkori városvezetés úgy kezelt mindent, ami egy mondatban szerepelt a nemzeti szóval, mint egy letûnt kor maradványát. Így lett kis híján az enyészeté - a Várbazárhoz hasonlóan - a Ludovika campus, amely leginkább egy világháborús film díszletére emlékeztette az embert - mondta.

2010 után azonban a magyarok úgy döntöttek, visszaszerzik, ami az övék, és nem hagyják, hogy legszebb épületeik rommá legyenek - fogalmazott a kormányfõ, aki szerint 2010-ben egyrészt helyre kellett állítani az országot a katasztrofális eredményekkel járó elõzõ nyolc év után, másrészt helyre kellett állítani Budapestet is két zavaros évtized után.

Orbán Viktor kijelentette: ma már újra régi fényében tündököl a Ludovika campusa. Beszédében emlékeztetett arra is, hogy két kormányzásuk alatt, 1998-2002, majd 2010-2014 között három egyetemet alapítottak: a budapesti Andrássy, az erdélyi Sapientia és a közszolgálati egyetemet, utóbbi a minõségi közigazgatás és rendvédelem személyi utánpótlását biztosítja. Szavai szerint az egyetemalapítások is azt mutatják, hogy bár meg kell küzdeni a jelen nehézségeivel, egy nemzeti kormánynak a tekintetét a jövõ horizontjára kell függesztenie.

1808-tól napjainkig

A magyar nyelvû önálló magyar tisztképzés központjául szolgáló Ludovika Akadémia felállításáról 1808-ban döntött az Országgyûlés. Az épület alapkövét 1831-ben tették le, s 1836-ra fejezõdött be az építkezés. A Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia 1872. november 21-én nyílt meg és szolgálta a magyar honvédtiszt képzést 1944-ig. A Ludovika campus megvalósításáról és a Ludovika újjáépítésérõl 2012 májusában döntött a kormány, s a kiemelt beruházásért Fürjes Balázs kormánybiztos felelt.

Az egyetem kápolnájában tartott ünnepségen Fürjes Balázs elmondta, hogy 1944-ben az utolsó végzõs tisztek között volt édesapja is, így személyesen is kötõdik a Ludovikához. Mintegy hetven éven keresztül a szétesés és az enyészet jellemezte az épületet, de elhatározták: ha törik, ha szakad, 2014 tavaszára újjáépítik a Ludovikát - hangoztatta Fürjes Balázs, hozzátéve: most a Ludovika készen áll a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fogadására.

Kitért arra is, hogy a fõépület után a Ludovika campus további épületei is építésre készen állnak, az ehhez szükséges engedélyeket megkapták. Ezzel együtt újjáépítik az Orczy-kertet uszodával, sportcsarnokkal. Otthonosabb, rendezettebb, élhetõbb lesz a Józsefváros - hangsúlyozta Fürjes Balázs. Patyi András rektor azt mondta: a Ludovika-fõépületbe költözés nemcsak fizikai, hanem egyben szellemi honfoglalás is. A Ludovika campuson az intézmény igazi otthonra talál - tette hozzá.


Vas Imre - aki a Fidesz-KDNP helyi képviselõjelöltje is - köszönetet mondott a kormánynak a beruházás megvalósításáért. Elmondta: megszépül Józsefváros legnagyobb parkja az Orczy-kert, megújul az egész Orczy-negyed Az itt tanuló több száz rendészeti hallgató révén is javulni fog a környék közbiztonsága, továbbá fejlõdni fognak a közszolgáltatások, munkahelyek teremtõdnek, mindez hozzájárul Józsefváros újjáépítéséhez - hangsúlyozta Vas Imre.

Az ünnepség végén Orbán Viktor miniszterelnök átadta Patyi Andrásnak az épület jelképes kulcsát. A Ludovika-fõépület felújítása 4,7 milliárd forintba került. A megújult épületbe már az idén beköltözik az egyetemi központ, a központi könyvtár, valamint a nemzetközi intézet.

A rendezvényen részt vett - mások mellett - Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Benkõ Tibor, a Honvéd Vezérkar Fõnöke, Papp Károly országos rendõrfõkapitány, Bakondi György, országos katasztrófavédelmi fõigazgató, Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Polt Péter legfõbb ügyész, Kónya István, a Kúria elnökhelyettese, Domokos László, az Állami Számvevõszék elnöke, Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke, Tarlós István fõpolgármester, Kocsis Máté, a parlament honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke, VIII. kerületi polgármester és Farkas Flórián az Országos Roma Önkormányzat elnöke is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!