2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Több mint 6500 új munkahely és 18 ezer megmentett állásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-04 10:34:16
Az idén meghirdetett munkateremtõ pályázatok során 1250 vállalkozás 13 milliárd forint vissza nem térítendõ támogatást nyert el. Az Európai Unió Statisztikai Hivatala szerint ennek is köszönhetõ, hogy az elmúlt egy évben Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliségi ráta.

A kis- és középvállalkozásoknak kiírt idei munkahelyteremtõ pályázaton több mint 1200 cég összesen 13 milliárd forint támogatást nyert el, ami mintegy 6500 új munkahely létrehozását segíti. Emellett a nyertes pályázók 18 ezer már meglévõ munkahely megõrzését is vállalták a vissza nem térítendõ támogatásárt cserébe - számolt be róla a foglalkoztatásért felelõs államtitkár.

Czomba Sándor elmondta: az összes pályázó közül 1164 vállalkozás 20 millió forint alatt pályázott, ami megfelelt a kormány céljának. A korábbi években is ez volt a célunk, hogy elsõsorban azokat a mikro- kisvállalkozásokat segítsük, támogassuk, aki mondjuk 8 fõre, 10 fõre, 15 fõre, 20 fõre felvesz kettõt, hármat, ötöt, nyolcat, nyolc fõt, tehát a potenciális foglalkoztatás bõvülés lehetõsége ebben a szektorban van. - mondta az államtitkár.

Vonalkód leolvasóval azonosítják a kiszállítandó terméket ebben a fõvárosi raktárban. A futballpályányi nagyságú épületben naponta több mint 10 ezer terméket mozgatnak meg. Az elsõsorban gépipari alkatrészekkel kereskedõ vállalkozás az egyike azoknak a cégeknek, amelyek indultak a kormány által meghirdetett munkahelyteremtõ pályázaton és nyertek is.

Czomba Sándor beszélt arról is, hogy hosszú évek óta a legnehezebb térségek, a legínségesebb helyzetben lévõ térségekbõl érkezik a legtöbb jó pályázat. Így volt ez az idén is. Vagyis a sikeresen pályázó vállalkozások többsége Szabolcs-Szatmár- Bereg, Borsod-Abaúj-Zemplén és Békés megyébõl jelentkezett - tette hozzá.

Az Eurostat kimutatása szerint az elõször 2011-ben kiírt munkahelyteremtõ pályázat is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az Európai Unióban Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben a munkanélküliségi ráta az elmúlt egy évben  A Híradónak nyilatkozó elemzõ kiemelte, hogy ezzel párhuzamosan folyamatosan növekszik a foglalkoztatottság, és ami fontos: ez már a versenyszférára is igaz.

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezetõ elemzõje azt mondta: 22 éve nem volt ennyi foglalkoztatott a magyar gazdaságban, ez mindenféleképpen kedvezõ, hiszen akik dolgoznak azok pénzt keresnek és a pénzt azt elköltik vagy megtakarítják, vagyis hozzájárulnak a gazdaság vérkeringésének a gyorsulásához, a gazdasági növekedés magasabb szintre emeléséhez.

A szakember szerint idén tovább csökkenhet a munkanélküliek száma, illetve tartósan 4 millió fölött maradhat a foglalkoztatottak száma, ami fõként a várható két százalék körüli gazdasági növekedésnek lesz köszönhetõ. Döntöttek a kkv-knak kiírt munkahelyteremtõ pályázatokról

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!