2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Szorosabbra fûzik a magyar és a német kézmûvesek közötti kapcsolatotForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-04 11:30:20
A magyar és a német kézmûvesek közötti kapcsolat szorosabbra fûzésérõl tárgyalt csütörtökön az Ipartestületek Országos Szövetsége (IPOSZ) és az Észak-Rajna-Wesztfálai Kézmûipari Kamarák Szövetsége Budapesten.

A megbeszélést követõ sajtótájékoztatón Németh László, az IPOSZ elnöke hangsúlyozta: mindkét szövetség lehetõséget lát arra, a hogy a duális képzés tapasztalatainak átadására közösen vegyen részt a szakmunkástanulók csereprogramját támogató Erasmus Plusz európai uniós programban.

Wilhelm Adolf Hesse, az Észak-Rajna-Wesztfálai Kézmûipari Kamarák Szövetsége elnöke kiemelte: a tartomány fiataljainak elhelyezkedésében, a pályakezdõ szakmunkások alacsony munkanélküliségi mutatójában jelentõs szerepet játszik a duális képzési rendszerük, a mûhelyekben megszerezhetõ gyakorlati ismeretek elsajátítása.

Németh László elmondta,hogy a megbeszélésen áttekintették a kézmûipari szabályozási környezetét. Figyelemre méltónak tartják azt a német gyakorlatot, hogy az úgynevezett zöldfordulatot jelentõ lakossági beruházásoknál - például az energiatakarékossághoz vezetõ felújításoknál - a magánszemély adóvisszaigénylés formában támogatást kap, illetve az ilyen munkáknál alacsony áfa-kulccsal dolgoznak a kivitelezõk.

Ez a gyakorlat nemcsak a beruházó családnak kedvezõ, hanem hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez is - jegyezte meg az IPOSZ elnöke. Reinel Nolten, az Észak-Rajna-Wesztfálai Kézmûipari Kamarák Szövetsége fõügyvezetõje arra hívta fel a figyelmet: már az általános iskolákban ismertetik a kézmûipari szakmákat a pályaválasztás elõtt álló tanulók szüleivel, és hangsúlyozzák, hogy a szakma megfelelõ elsajátítása önálló vállalkozás lehetõségét is jelenti.

Majoros János, az IPOSZ alelnöke szerint, bár jelentõs elõrelépés történt a hazai duális képzés elterjesztésében, még mindig szükség lenne az iskolai politechnikai órákon a kézmûves mûhelyek látogatására, illetve a támogatási rendszer finomítására azért, hogy a kézmûvesek, a kisvállalkozások nagyobb arányban fogadjanak szakmunkástanulókat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!