2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Választás 2014 – Ma szállítják ki a választókerületekbe az átjelentkezõk szavazólapjaitForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-05 22:04:04
Ma szállítják ki a megyeszékhelyekre és az országgyûlési egyéni választókerületek székhelyeire a vasárnapi országgyûlési képviselõ-választáson átjelentkezéssel szavazó, összesen mintegy 120 ezer választópolgár szavazólapjait.

A szavazóköri dobozokat – bennük a jegyzõkönyvekkel és a nem átjelentkezõ választópolgárok szavazólapjaival, valamint a többi szavazási kellékkel – március 26. és április 2. között már kiszállították a választókerületek székhelyeire.

Az átjelentkezésre és a Braille-szavazósablon igénylésére azonban péntek délután 16 óráig volt lehetõség, így csak ekkor derült ki, melyik választókerületbe hány darab “idegen”, azaz más választókerületi szavazólapot kell kiszállítani.

Ezeket a nyomda pénteken este legyártotta és szombaton szállítják ki azokat a Braille-sablonokkal együtt.

A szavazólapokat az ANY Biztonsági Nyomda Zrt. (korábban Állami Nyomda) nyomtatta ki azt követõen, hogy jogerõssé váltak az országos listák nyilvántartásba vételérõl szóló határozatok, valamint az egyéni választókerületekben induló jelöltek nyilvántartásba vételérõl szóló határozatok.

A nyomda szigorú biztonsági intézkedések mellett készítette el az országgyûlési választás papírjait, majd “dobozolta” azokat szavazóköri bontásban.

Vasárnap több mint 8 millió választópolgár jogosult szavazni.

A nyomdában nyomtatták a kétféle (a magyarországi és levélben szavazáshoz szükséges) országos pártlistás szavazólapot, a 106 egyéni választókerület és a 13 nemzetiség országos listás szavazólapját, vagyis összesen 121 félét. Körülbelül 18 millió szavazólap készült a nyomdában.

A 9 kamionnyi szavazólapot 170 tonna papírra nyomtatták. A szavazólapokat többféle biztonsági jellel is ellátták, így például vízjellel és az ország képét mutató perforációval a lap sarkában.

A 10 386 szavazatszámláló bizottság kap 165 ezer tollat is, a tagok csak a hivatalos íróeszközt használhatják; a fülkékben is elhelyeznek egyet-egyet a voksoláshoz, de a választók a sajátjukat is használhatják.

A szavazólapok és borítékok mellett kiszállítanak összesen 110 kilométer nemzeti színû szalagot az urnák lezárásához és 55 kilométer nemzeti színû zsinórt a tollak szavazófülkében történõ rögzítéséhez. A szükséges számú urnát és mobil szavazófülkét már eljuttatták a választási irodákhoz.

Az ANY Biztonsági Nyomda nyomtatta az egyéb választási kellékeket is, mint például a jegyzõkönyveket, borítékokat.

A külképviseletekre szánt szavazólapokat március 29-e után szállították ki, amikor lezárult a külképviseleti névjegyzékbe vétel. A 97 külképviseleti választási iroda elnöke személyesen vitte ki a szavazólapokat a külképviseletekre és õk is hozzák haza a szavazást követõ csütörtökig.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!