2024. április 16. Kedd, Csongor.
 
NVB: május elsõ napjaira lehet jogilag is végsõ eredményForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-09 08:20:36
Május elsõ napjaira lehet jogilag is végsõ eredmény, addig azonban még nagyon sok számolni való van, és a napokban megindulhat a fellebbezések tömege is az egyéni kerületekbõl az NVB-hez.

Ezekben a napokban egy komoly választási irodai technikai folyamat zajlik, hiszen tart az átjelentkezéssel, a külképviseleteken, illetve a magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ szavazók voksainak adott választókerületbe való kiszállítása – mondta a Nemzeti Választási Bizottság elnöke a 180 percben. Az érintett székhely-települési polgármesteri hivatalokban egy visszatartott, lezárt urna várakozik, ide keverik majd be ezeket a szavazatokat, és így lesznek aztán megállapíthatók pénteken vagy szombaton az egyéni választókerületi eredmények – hangsúlyozta Patyi András.

Ez az elsõ lépése a végleges eredmények megállapításának, az egyéni körzetek adatai alapján tudja ugyanis majd az NVB meghatározni a töredék szavazatok számát, és, ezt a levélben leadott határon túlról leadott levélszavazatok eredményével kiegészítve lesz megállapítható az országos listás eredmény. Minderre a törvény elég sok idõt ad, legkésõbb a 19. napon kell a munkával végeznie az NVB-nek. A külföldi szavazatokat egyébként diplomáciai postával, a diplomáciai iratkezelés szabályainak megfelelõen, hitelesített, lepecsételt urnákban hozzák, és legkésõbb szerdáig meg kell érkezniük. Az NVB-ben ezután megvizsgálják õket, és ha bármiféle sérülést találnak a csomagoláson, hitelesítésen, a bennük lévõ összes szavazat érvénytelen. Ezután a szavazatok 106 szállítóborítékba kerülnek, és indulnak a választókerületi székhelyek polgármesteri hivatalába.

A tapasztalatokról Patyi András azt mondta, a jogorvoslati kérelmek csak néhány nappal késõbb jutnak el az ügyben másodfokon dönteni hivatott NVB-hez, így azt, hogy a 106 választókerületi bizottság elõtt milyen ügyek vannak, itt még nem tudják, de Patyi András várakozása szerint már ma és szerdán megindulhat a fellebbezések tömege. Azt azonban már most kijelenthetõ, hogy az NVB-hez a szavazás napján nem érkezett olyan kirívó szabálytalanságról, rendszerhibáról szóló hír, amely miatt azonnal döntenie kellett volna - mondta el a Kossuth Rádió kedd reggeli mûsorában a Nemzeti Választási Bizottság elnöke.

Végleges eredményt az egyéni kerületekben április 12-éig kell megállapítani, ez három napon belül megtámadható, errõl ugyancsak három napon belül dönt az NVB. Ez ellen a döntés ellen is lehet még a Kúriához fordulni, amely, ha kell, végleges ítéletet mond. Az egyéni eredmények jogerõsség válása után állapíthatók meg aztán a töredék szavazatok, de emellett ismerni kell az összes határon túl leadott levélszavazat eredményét, amelybõl elõbb géppel, szkennerrel egy gyorseredmény jön, késõbb pedig egy kézzel leszámolt végeredmény születik. Ha ez megvan, és az összes országos listás szavazat eredménye is ismert, akkor lehet megállapítani az országos listás mandátumok számát. Ennek a végsõ határideje a 19. nap, azaz április 25. De ez ellen is van még egy háromnapos jogorvoslati határidõ, a Kúria pedig szintén három napon belül dönt, azaz május elsõ napjaira lehet jogilag is végsõ eredmény. (A választási eljárásban nincs hétvége, ünnepnap, minden nap számít.)

Megérkeztek az átjelentkezõk szavazatai az NVI-hez

Valamennyi országgyûlési egyéni választókerületbõl megérkeztek az átjelentkezéssel szavazók borítékjai a Nemzeti Választási Irodához.A vasárnapi voksoláson lehetõség volt arra, hogy a választópolgár, aki nem a lakóhelyén tartózkodott, egy másik magyarországi településen adhassa le voksát. Mivel az átjelentkezéssel szavazók is a saját lakóhelyük szerinti képviselõkre szavaztak, ezeket a voksokat el kell juttatni a választók lakóhelye szerinti választókerület meghatározott szavazókörébe.

Ehhez az átjelentkezõk szavazatait tartalmazó zöld színû borítékokat elõbb a voksolás napján különválogatták a sima fehér, a szavazókörben lakók szavazatit tartalmazó borítékoktól, kötegelték õket, szállítóborítékba tették és eljuttatták a Nemzeti Választási Irodába. Az NVI-nél fogják ezeket a 106 egyéni választókerület szerint szortírozni. Az átjelentkezõk szavazatai "bevárják" a külképviseleteken leadott szavazatokat, és miután azokat is szétválogatták a 106 egyéni választókerület szerint az NVI-ben, eljuttatják azokat a kijelölt szavazókörökbe.

Itt az átjelentkezéssel szavazók illetve külképviseleten szavazók borítékjait "bekeverik" a választás estéjén fel nem bontott urnákba, és így számlálja meg a szavazatokat a szavazatszámláló bizottság. Amikor a szavazatszámláló bizottság eredménymegállapító jegyzõkönyve rendelkezésre áll, a választókerületi választási bizottság megállapítja a választás választókerületi eredményét, tulajdonképpen azt, hogy ki nyerte a mandátumot a választókerületben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!