2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Így lehet nonprofit a rezsiszolgáltatásForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-09 08:41:21
A MVM menedzsmentje és Németh Lászlóné fejlesztési miniszter közös sajtótájékoztatót tartott, amelyen ismertették a vállalatcsoport 2013-as eredményeit és az új középtávú stratégiáját is.

Az MVM tovább folytatja az akvirálásokat, készül a közmû-szolgáltatási törvény, és az MVM-nek komoly szerepe lehet majd az új nonprofit közszolgáltató létrehozásában. Az alábbiakban az eseményrõl készített beszámolónkat olvashatják.

Németh Lászlóné fejlesztési miniszter a sajtótájékoztatót megkezdve a társaság számait a kormányzati energiastratégiával összefüggésében ismertette. A miniszter emlékeztetett rá, hogy a 2011-es energiastratégia elfogadásakor nem csak a jövõbeni energiamix meghatározása történt meg, hanem célul tûzték ki az energiabiztonság növelését és a megfizethetõ energiaellátás kereteinek megalkotását.

Németh Lászlóné a legfontosabb mérföldkõnek az E.ON gáztárolójának és földgáztárolójának visszavásárlását említette. Hozzátette, hogy ezt követte a Szõreg-1 gáztároló visszavásárlása, amely ugyan nem az MVM-hez köthetõ, de szintén javítja a hazai pozíciókat. A miniszter említette a Fõgázban lévõ 49%-os RWE kivásárlását, valamint az E.ON lakossági tevékenységeire vonatkozó kivásárlási szándéknyilatkozat aláírását is, mint az elmúlt idõszak fontos energiastratégiai lépéseit.

Németh Lászlóné beszámolója szerint a kormány nem kíván változtatni a korábbi politikáján az energetika területén, amelyben továbbra is fontos szerepe lesz az MVM Csoportnak. A Fõgázzal kapcsolatban a miniszter úgy fogalmazott, hogy felhatalmazásuk van arra, hogy a többségi tulajdonrész megszerzése ügyében is tárgyalásokat folytassanak. (Ez jelenleg a Fõváros tulajdonában.)

A kormány elõkészíti az ipari rezsicsökkentés végrehajtását, amelynek része az is, hogy létrehozzanak egy nonprofit közmûszolgáltatót. Ennek hátterében lassan már egy éve készül egy új közszolgáltatási törvény, amely megalapozza ennek a cégnek a létrehozását. Itt az alapelv az, hogy a megtermelt profitot vissza kell fordítani a hálózatok fenntartására, illetve a beruházások megvalósítására - tette hozzá Németh Lászlóné. A törvény a várakozások szerint az év végéig készülhet el.

Az energiafüggetlenség megteremtése, a -biztonság növelése érdekében a miniszter hangsúlyozta a paksi bõvítés, kapacitás-fenntartás jelentõségét. Újságírói kérdésre válaszolva Németh Lászlóné úgy fogalmazott, hogy az MVM-nek nagyon komoly szerepe lesz a nonprofit közmûszolgáltató cég létrehozásában, ugyanis a társaságcsoport hamarosan rendelkezik majd minden olyan értéklánci elemmel, amelyre ehhez szükség van.

Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója ismertette a négy évvel ezelõtti, máig érvényes célkitûzést, ami szerint az MVM Csoport, mint nemzeti tulajdonú, regionális szinten is meghatározó, vertikálisan integrált energetikai szereplõvé váljon. A csoport ezen túlmenõen érdekelt az energiapolitikai célok megvalósításában, illetve a további gazdaságpolitikai célok támogatásában. Az MVM piaci pozíció erõsödnek, és jövõbeni fejlesztései is körvonalazónak - tette hozzá a cégvezetõ.

Baji Csaba hangsúlyozta, hogy az elmúlt évben a cégcsoport történetének legnagyobb akvizícióját hajtotta végre az E.ON gázüzletágának megvásárlásával. A gázüzletágnak jelentõs szerepe volt a cégcsoport árbevételének növekedésében - tette hozzá.

Az új középtávú stratégiával kapcsolatban a cégvezetõ fontos elemként említette a paksi bõvítési projektet. A társaságcsoport már megkezdte a lehetséges beszállítók feltérképezését. A távközlés továbbra is fontos terület a csoport életében, amely a MAVIR optikai hálózatát tulajdonolja. A csoport tervezi, hogy a CDMA-szolgáltatásban egy országos vezeték nélküli szolgáltatást fog kiépíteni. Ez lehet az alapja a késõbbi okosmérési adatok közvetítésének.

Az akvirálások tovább folytatódnak, jelenleg a Fõgáz és az E.ON eszközei vannak a fókuszban, említette Baji Csaba. A középtávú stratégia elemei között szerepelnek még:

- nemzeti energiacélok támogatása
- energiahatékonyság növelése
- regionális hatású projektek támogatása
- a megújuló célok elérésében a csoport részt kíván venni
- vállalkozás- és lakosságbarát energetikai környezetet kívánnak kiépíteni
- értékteremtetõ és fenntartható növekedés
- nukleáris kapacitás fenntartása
- hitelképesség megtartása melletti növekedés

A villamosenergia-fogyasztásban enyhe emelkedést, a földgáz-felhasználásban pedig csökkenést vár a vállalat.

A földgázüzletággal kapcsolatban Horváth Péter vezérigazgató kifejtette, hogy az E.ON gázüzletágának megvásárlást követõen most az E.ON két gázelosztó hálózata és egyetemes szolgáltatója került a cégcsoport látókörébe. Ezen felül a jövõben a Fõgáz teljes tulajdonrésze is az MVM-hez kerülhet.

Horváth Péter a Déli Áramlat hazai szakaszával összefüggésben úgy fogalmazott, hogy habár azt már egyszer véglegesítették, nem zárja ki, hogy egy hazánkra nézve kedvezõbb új nyomvonalat jelöljenek ki az elmúlt idõszak orosz-ukrán történéseinek következtében.

Horváth Péter emlékeztetett rá, hogy a földgázkereskedõ és - tároló vállalatok mindig is nyereségesen mûködtek. Az ipari rezsicsökkentéssel összefüggésben Horváth Péter úgy fogalmazott, hogy ennek a cégnek kulcsszerepet kell játszania ezen célok megvalósításában. A jövõbeni kihívásokkal kapcsolatban Horváth Péter kiemelte az akvirált vállalatok összehangolt és hatékony mûködtetésének megszervezését.

Tegnap már "jelentett" a csoport

A csoport már tegnap bejelentette az elmúlt évre vonatkozó legfõbb számait. Ezek szerint az MVM az elmúlt évben 922 milliárd forintos eredményt ért el, EBITDA soron 106 milliárd forintot mutatott ki, míg mérleg szerinti eredménye 22 milliárd forint volt. A közgyûlés részvényenkénti 300 forintos osztalékfizetésrõl döntött, ami által a társaság összesen 10,174 milliárd forintot fizet ki a tulajdonosainak, tehát meghatározó részt az államnak, míg a fennmaradó részt eredménytartalékba helyezi a tervezett fejlesztések finanszírozása érdekében. A beszámolóból kiderült az is, hogy az MVM tavaly 145 milliárd forintot fizetett be az államkasszába különbözõ adónemeken keresztül.

Mozgalmas idõszakon van túl az MVM

Az elmúl négy évben a kormány elõszeretettel nyúlt az MVM-hez energiapiaci törekvései végrehajtása során. A 2010-es kormányváltást, majd az MVM-re vonatkozó menedzsmentváltást követõen elindult a gázpiaci üzletág kiépítése. Ennek elemei voltak a szlovák-magyar interkonnektort megvalósító Magyar Gáz Tranzit Zrt. létrehozása, a Déli Áramlat vezetékprojekt magyar szakaszába történõ beszállás, majd a hazai E.ON gáznagykerskedõ és gáztároló leányvállalatának megvásárlása. Mindezekkel a lépésekkel az MVM ma mind a villamosenergia-piacon, mind a földgázpiacon domináns szereppel bír a hazai energiapiacon.

A nagykereskedelmi pozíciók megszerzését követõen a kormány a kiskereskedelem területén is komoly szerepet szánt az MVM számára, amely így egyre közelebb kerül a lakossági fogyasztók ellátáshoz. 2013 végén jelentette be a csoport, hogy kivásárolja a német RWE kisebbségi részvénycsomagját a Fõgáz gázszolgáltatóból. Az akkori bejelentés szerint a 49%-os csomagért az MVM 41 milliárd forintot fizet az RWE-nek. A tranzakciót hamarosan zárják a felek.

Ezt követõen egy hónappal ezelõtt az MVM bejelentette, hogy nem kötelezõ érvényû szándéknyilatkozatot írt az alá az E.ON Hungária Zrt.-vel, amelynek értelmében az állam további hálózati, valamint lakossági kört ellátó társaságokat vásárolhat meg. A megállapodás a jövõbeli tranzakció a lakossági ellátásért felelõs E.ON Energiaszolgáltató Kft., az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt., az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt., valamint az E.ON Ügyfélszolgálati Kft. vállalat részeket érintheti. Az E.ON egyetemes szolgáltatójának közel 2,7 millió ügyfele van Magyarországon, vagyis a tranzakcióval az MVM egy csapásra a lakossági piaci fajsúlyos szereplõjévé válna.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!