2024. április 19. Péntek, Emma.
 
Így látták a megfigyelõk a választásokatForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-09 08:48:12
Címkék: Bihari hírek, ebesz
A magyar választóknak valódi választási lehetõségük volt, de a kormányzó párt több szempontból is elõnyt élvezett – így értékelték a választást az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet (EBESZ) megfigyelõi. Az Alapjogokért Központ szerint az állampolgárok akaratának szabad kifejezését biztosító országgyûlési választás zajlott. A választási rendszert ért bírálatokra Orbán Viktor kormányfõ úgy reagált, hogy ha például az Egyesült Királyság szabályai lennének érvényesek, akkor a kormánypártok 90-92 százalékos gyõzelmet értek volna el.

Szúrópróbaszerûen járták a szavazóhelyiségeket a nemzetközi választási megfigyelõk április 6-án. Ellenõrizték a szavazódobozt, a kifüggesztett tájékoztatókat, sõt még a szavazófülkéket is.

Az Európai Biztonsági és Együttmûködési Szervezet szakértõi azt vizsgálták, hogy rendben zajlik-e a választás. A választásokra 160 külföldi megfigyelõ jelentkezett. A legtöbben, 79-en, az EBESZ-tõl, de számos külképviselettõl is jelen voltak.

Adao Silva, az EBESZ portugál megfigyelõje azt mondta: amit április 6-án láttak az kielégítõ volt, a választók joga pedig nem sérült.

„A magyar választóknak valódi választási lehetõségük volt, a választás menete áttekinthetõ és széleskörû, a lebonyolítás hatékony volt” – mondta az EBESZ megfigyelõi küldöttség különleges koordinátora.

Audrey Glover, az EBESZ választási megfigyelési missziójának vezetõje szerint viszont a kormányzó párt több szempontból is elõnyt élvezett.

„Ez annak volt köszönhetõ, hogy a kampány szabályozása korlátozó jellegû volt. A média-tudósítások elfogultak voltak, a kampány során pedig elmosódott a politikai párt és az állam közötti határ” – vélte Audrey Glover.

Az EBESZ szakértõi szerint a választás jogi hátterének átalakítása hol jobb, hol rosszabb irányba változtatta meg a szabályokat, ami a fékek és ellensúlyok rendszerét is érintette.

Orbán Viktor miniszterelnök a választási metódust ért kritikákra reagálva arra hívta fel a figyelmet, hogy ha például az Egyesült Királyság választási rendszerét alkalmazták volna Magyarországon, akkor a leadott szavazatok alapján 90-92 százalékos gyõzelmet értek volna el a kormánypártok.

Az Alapjogokért Központ szerint az állampolgárok akaratának szabad kifejezését biztosító országgyûlési választás zajlott vasárnap Magyarországon, jól vizsgázott az új választási eljárási rendszer és a választási szervek mûködése is.

A szavazás végleges értékelését az EBESZ két hónap múlva közli majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!