2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
A NAV továbbra is különbséget tesz a szándékos adóelkerülõ és a hibát vétõ közöttForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-09 08:55:04
Noha a NAV idei ellenõrzési irányokat meghatározó tájékoztatójában nem szerepel a méltányos megközelítés fogalma, az adóhatóság idén is figyelembe veszi, hogy az adózói kötelezettség megsértése mögött mi áll, szándékos adóelkerülés, vagy csak hiba.

Az MTI érdeklõdésére a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az MTI kérdésére kifejtette: a tisztességes eljáráshoz való jogot az alaptörvény biztosítja, s ezt minden eljáró hatóságnak garantálnia kell. A NAV mûködését meghatározó törvények pedig elõírják, hogy a hatóság köteles méltányosan eljárni, és ha a feltételek fennállnak, az adótartozást mérsékli, illetve fizetési könnyítést engedélyez. Leszögezték: a jogszabályokban rögzített méltányos eljárás alapelve az adóhatóság összes eljárásában érvényesül anélkül is, hogy szerepelne az idei ellenõrzési irányokat meghatározó tájékoztatóban. Ebben nincs változás az elõzõ évek gyakorlatához képest – hangsúlyozta a NAV.

A tavalyi tájékoztatóban megfogalmazott méltányos megközelítés mára már szervesen beépült az ellenõrzési folyamatokba, ezért nem tartották szükségesnek, hogy azt külön kiemeljék.

Nincs tehát arról szó, hogy az ellenõrzések során ne érvényesülne a prevenció, a jogkövetés elõsegítése, illetve a károkozási potenciál mértékének vizsgálata. Bármely adóigazgatási eljárás során fokozottan elõtérbe kerül az adózó mulasztása, jogsértése mögötti szándéka, a konkrét jogsértés súlya, elkövetésének gyakorisága, melyet az adóhivatal minden jogkövetkezmény, kötelezettség elõírásánál figyelembe is vesz.

Az ellenõrzések egyik célja a jogkövetõ magatartás elõsegítése, az adózó által alkalmazott rossz könyvelési módszerekre történõ rávilágítás, a helytelen adózási gyakorlat megszüntetése, és emellett a szándékos adóelkerülõk magatartásának feltárása, ilyen irányú gyakorlatuk megszüntetése, az elkövetett jogsértés adózási következményeinek megállapítása, bûncselekmény elkövetése esetén a büntetõjogi felelõsségre vonás kezdeményezése – sorolták.

Tájékoztattak arról is, hogy az idén a csalárd magatartási formák terjedése okán az azokkal szembeni fellépés hangsúlyozottabbá vált, ami ugyancsak igazolja a jogsértések mögötti szándék mérlegelésének elvét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!