2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Harmincöt párt indulhat a május 25-i EP-választásonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-09 09:02:01
Címkék: Bihari hírek
Harmincöt párt indulhat a május 25-i európai parlamenti választáson, és több jelölõ szervezet már át is vette az ajánlóíveket, így akár hétfõn már gyûjtheti is a támogató aláírásokat. A testület hétfõn egyhangúlag meghozott határozatában 35. jelölõ szervezetként nyilvántartásba vette az Új Dimenzió Pártot.

A Nemzeti Választási Bizottság korábbi ülésein már nyilvántartásba vette a Magyar Szocialista Pártot, a Magyar Republikánus Politikai Pártot, az Együtt - A Korszakváltók Pártját, a Modern Magyarország Mozgalom Pártot, a Párbeszéd Magyarországért Pártot, a Magyarországi Munkáspárt 2006 - Európai Baloldalt, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetséget, a Kereszténydemokrata Néppártot, a Demokratikus Koalíció pártot, a Tégy! Ne Tûrj Tovább! Pártot, az Összefogás Pártot, a Magyar Liberális Pártot, a Jobbik Magyarországért Mozgalom pártot, a Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártját, a Lehet Más a Politika pártot, a Zöldek Pártját, az Összefogás a Civilekért pártot, a Magyar Demokráciáért és Hazáért Pártot, az Alternatív Magyar Néppártot, a Közösség a Társadalmi Igazságosságért Néppártot, a Seres Mária Szövetségesei pártot, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség pártot, a Magyar Igazság és Élet Pártját és az Összefogás Magyarországért Pártot, A Haza Nem Eladó Mozgalom pártot, az Európai Föderalista Pártot, a Vállalkozók Szövetsége a Reformokért pártot, a Magyar Gazdaság Pártot, a Magyarországi Cigányok Fóruma - Összefogás Magyarországért Pártot, az Új Magyarország Pártot, a Magyarországi Szociáldemokrata Pártot, a Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Pártot, a Szabad Magyarok Pártját és Együtt 2014 pártot.

Az EP-választáson azok a pártok indulhatnak, amelyeknek sikerül összegyûjteniük a listaállításhoz szükséges legalább 20 ezer választópolgár ajánlását.

Az EP-választást arányos választási rendszerben, listás szavazással bonyolítják le. Listát bejegyzett pártok állíthatnak, két vagy több párt közös listát is állíthat.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke hétfõi sajtótájékoztatóján azt mondta, eddig 20 nyilvántartásba vett jelölõ szervezet kért ajánlóíveket. Tájékoztatása szerint 106 ezer ajánlóívet nyomtattak ki a már nyilvántartásba vett pártok számára, és hétfõ reggel munkakezdéskor már megkezdték az ívek kiadását is.

A májusi európai parlamenti választáson - miként az országgyûlési választáson is - már nem ajánlószelvényeket kell gyûjteniük a választáson indulni szándékozó pártoknak, hanem ajánlóíveken kell megszerezniük az induláshoz szükséges támogató aláírásokat.

Ahhoz, hogy egy párt indulhasson az EP-választáson, április 22-én 16 óráig 20 ezer érvényes ajánlást kell összegyûjtenie és leadnia az NVI-nek, és ugyaneddig jelenthetik be országos listáikat az NVB-nél.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!