2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Elemzõk: a jármûipar segíti az ipari termelés növekedésétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-09 09:29:51
Az autógyárak termelésének felfutása és az európai konjunktúra javulása is fûtötte februárban az ipar termelését az MTI-nek nyilatkozó elemzõk értékelése szerint, akik úgy vélték, a jármûipar továbbra is nagyban segíti a termelés bõvülését.

A Központi Statisztikai Hivatal keddi közlése szerint februárban az ipari termelés 8,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit és 1,6 százalékkal nõtt az elõzõ hónaphoz képest. Balatoni András, az ING Bank elemzõje kiemelte: nagyon markánsan nõtt az ipari termelés februárban. Különösen a havi növekedés kiugróan magas, 1,6 százalékos, ami mögött néhány autógyár termelésének felfutása állhat - mutatott rá. Hozzátette: az elsõ félévben ez erõsen fûtheti az ipari termelés és az export további gyorsulását.

Elmondta, hogy a bizalmi indexek folyamatosan emelkednek, a beszerzési menedzser index messze a növekedési küszöbérték felett van, és az Eurostat által kalkulált bizalmi indexek is historikus csúcson állnak. Ezek mellett a megrendelés-állományok is jól alakulnak, ami szintén azt mutatja, hogy a következõ háromnegyed évben "érdemi növekedés" lesz az ágazatban - vélekedett.  "Robosztus és masszív ipari konjunktúrát látunk, ami mindenképpen kedvezõ" - fogalmazott Balatoni András.

Véleménye szerint a növekedéshez hozzájárult az is, hogy a termelési vertikum Nyugat-Európában bekövetkezett átalakulása miatt globális vállalatok Magyarországra helyeztek bizonyos termelési kapacitásokat, például az autóiparban. A februári ipari adat ugyanakkor erõsíti a bank GDP-elõrejelzésére ható felfelé mutató kockázatokat az ipari termelésnek köszönhetõen a gazdaság növekedése esetleg az eddig prognosztizált 2,3 százalékosnál nagyobb lehet - mondta. Balatoni András szerint éves átlagban 5-6 százalék között növekedhet idén az ipari termelés.

Németh Dávid, a K&H Bank vezetõ elemzõje elmondta, hogy tovább gyorsult az ipari termelés, a kedvezõ eredményt a 2013-as alacsony bázis is segítette. "Látszik, hogy felgyorsult Európa, és javul a felvevõpiacunk is" - fogalmazott. Hozzátette, hogy továbbra is a jármûgyártás kapacitásának felfutása húzza az ipart. Õ is kiemelte, kedvezõ, hogy havi összevetésben is nõtt a termelés, mivel az elõzõ negyedévben rendre minden hónapban csökkenés volt az elõzõ hónaphoz képest. Tovább lassult az elektronikai eszközök gyártásának visszaesése, ami már a januári statisztikában is megjelent.

A vezetõ elemzõ éves átlagban 6 százalék körüli növekedésre számít az iparban. Megjegyezte, hogy elsõsorban a következõ hónapok lehetnek erõsebbek, március-május között az ipari kibocsátás növekedése 8-9 százalékot is elérheti, a többi hónapban pedig a várakozásai szerint 5-6 százalékosra lassul az ütem. Kérdésesnek mondta, vajon hogyan talál magára a belföldi piac - a kiskereskedelmi forgalom alakulása élénkülést mutat. Ha a belföldre történõ termelés év közben tovább nõ, akkor ez tovább segíti az ipari termelés stabilizálódását - fûzte hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!