2024. április 19. Péntek, Emma.
 
A gyerekek lekerültek a prioritási listárólForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-08-26 15:02:38
Az EU szakértõi azon tanakodnak kik kapjanak elõször védõoltást.

INFLUENZA - Kik kapjanak elsõnek oltást? A gyerekek lekerültek a prioritási listáról - EU-szakértõi javaslat

 

A terhes nõk, az egészségügyi dolgozók és a krónikus betegek kapjanak elsõként védõoltást az új influenza ellen - ezt javasolták kedden az Európai Unió 27 tagállamának szakértõi.


10:41 INFLUENZA - Kezd kirajzolódni az új influenza jellemrajza - nem a gyerekek és nem az idõsek vannak a legnagyobb veszélyben

Sem a gyerekeket, sem az idõseket nem veszélyezteti annyira az új influenza, mint kezdetben feltételezték - derül ki a halálozási adatok elsõ nagyobb szabású elemzésébõl, amelyet az Eurosurveillance, az európai járványügyi intézet megfigyelõ részlege tett közzé kedden. Az igazán veszélyeztetettek a fiatal felnõttek.

A tanulmány 28 ország július közepéig bekövetkezett 574 újinfluenzás halálos esetét elemzi.

Az új influenza következtében meghalt betegek legnagyobb csoportját, 51 százalékát a 20 és 49 év közöttiek tették ki. Bár ezen belül országonként elég nagy eltérések lehetségesek.

Az áldozatoknak csupán 12 százaléka volt 60 év feletti.

Ezzel szemben a szezonális influenzák halottainak több mint 90 százaléka általában 65 évesnél idõsebb.

Az is szokatlan vonása a világjárványt okozó új influenzának, hogy az orvosilag kövérek is a nagy rizikócsoporthoz tartoznak.

Viszont egyezik az új influenza a szezonális influenzákkal abban, hogy mindegyik veszélyes a terhes nõkre.

Az elemzett adatok szerint ezer fertõzöttbõl 6 hal meg, ez kétszer-háromszor magasabb, mint a szezonális influenzák halálozási rátája.

Ezzel kapcsolatban azonban óvatosságra intenek a kutatók, kiemelik, hogy még korai és kockázatos az új influenza esetében kiszámítani a megbetegedések és a halálozások arányát. Egyrészt kevés információ van arról, hogy a halált maga az influenza okozta-e vagy szövõdmény. Másrészt világjárvány kezdetén általában a súlyosabb esetekre derül csak fény, amelyek között nagyobb a valószínûsége a halálnak.

08:53 A gyerekek nem szerepelnek a prioritási listán.

Az AFP francia hírügynökségnek csak annyit mondott egy EU-bennfentes, hogy a gyerekek lekerültek a listáról, de magyarázattal nem szolgált.

Az írásos szakértõi javaslat szerint a krónikus betegek azok, akik krónikus légzõszervi vagy szív- és érrendszeri betegségben illetve immunhiányban szenvednek.

A közösen elfogadott prioritási lista azonban nem jelenti azt, hogy az egyes EU-tagországok ne térhetnének el attól. A szakértõi javaslatban hangsúlyozzák, hogy minden tagállamnak saját felelõssége olyan oltási stratégiát kidolgozni, amely legjobban megfelel az adott ország járványtani, közegészségügyi és anyagi helyzetének.

Az oltási stratégia késõbb a járvány alakulásának függvényében is módosulhat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!