2024. április 24. Szerda, György.
 
Választás 2014 – Befejezõdött a levélben leadott szavazatok számlálásaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-11 09:36:25
Befejezte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) a levélben leadott listás szavazatok számlálását csütörtökön. Az NVI honlapján szereplõ adatok szerint összesen 128.378 érvényes szavazólapot összesítettek.

Az érvényes szavazatok 95,49 százalékát a Fidesz-KDNP pártszövetség kapta. A Jobbikra 2,28 százalék, a “kormányváltó” baloldali összefogásra 1,16 százalék, az LMP-re 0,45 százalék voksolt.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezõ magyar állampolgárok csak az országos pártlistákra szavazhattak a múlt vasárnapi országgyûlési képviselõ-választáson. A levélben szavazók névjegyzékében 193.793 külhoni magyar választópolgár szerepelt.

A levélben leadott szavazatok nagy részét már vasárnap éjjel összesítették, a szavazatokat tartalmazó borítékokat ugyanis már a vasárnapi választás elõtt el lehetett juttatni az NVI-hez. A külhoni magyar választópolgár választhatta a postai kézbesítést, ebben az esetben Magyarországon április 3-ig kellett feladnia a levelet, a környezõ országokban feladott leveleket pedig ugyaneddig kellett átvennie a Magyar Postának a szomszédos országok postai szolgáltatójától. A választópolgár dönthetett úgy is, hogy a külképviseleteken adja le a szavazatát, erre március 24-tõl volt lehetõsége munkanapokon, egészen múlt péntekig. Ezek a szavazatok már a választás napjára megérkeztek az NVI-hez.

A választópolgár ugyanakkor úgy is dönthetett, hogy a szavazás napján adja le a voksát a külképviseleteken vagy az országgyûlési egyéni választókerületek székhelyein is, 6 és 19 óra között. Ezeket a szavazatokat összesítették most az NVI-ben.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!