2020. augusztus 15. Szombat, Mária.
 
Magyarország felõl 6 milliárd köbméter gáz érkezhet UkrajnábaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-12 09:02:27
Az FGSZ Földgázszállító Zrt. éves szinten 6,1 milliárd köbméter gázt tud Ukrajnába szállítani, a technikai és a jogi feltételek tavaly március óta megvannak - tájékoztatott a társaság pénteken az MTI megkeresésére.

Az FGSZ közölte: 2013 márciusa óta rendelkezik az Ukrajnába irányuló kiszállítások technikai és jogi feltételeivel. A szállításokat nem az orosz eredetû importszállítások lebonyolításában használt Testvériség vezeték virtuális visszafordításával teljesítik, hanem egy attól fizikai értelemben elkülönülõ szállítóvezetéken. A vezeték Beregdaróc térségében lép ki Magyarországról, kapacitása jelenleg napi 16,8 millió köbméter.

A szolgáltatás azonban megszakítható módon áll minden megrendelõ rendelkezésére, a szállításokat a technikai és a kereskedelmi feltételek hiányában az FGSZ leállíthatja - hangsúlyozta írásos válaszában a társaság. A magyar földgázszállító optimális esetben évi 6,1 milliárd köbméter földgázt tud Ukrajnába szállítani, de ez a kiszállítható mennyiség elméleti maximuma - közölték. Az FGSZ tavaly már szállított körülbelül 1 milliárd köbméter földgázt Ukrajnába.

A társaság válaszában kiemelte azt is: az FGSZ fuvaros, a szállítási rendszert üzemelteti, és nem kereskedõ cég. Felelõssége a szállítási kapacitás mûködõképességéhez szükséges technikai feltételek folyamatos biztosítása, a kapacitások kiosztása az igénylõk között, és a szállíttatási igények szerzõdés szerinti teljesítése.

Az FGSZ az Ukrajnába esetlegesen induló szállításokkal kapcsolatban azt közölte: a kapacitáslekötési igénybejelentésekkel és szerzõdésekkel kapcsolatos információk üzleti titoknak minõsülnek, ezekrõl nem áll módjában tájékoztatást adni.

A hírek szerint az orosz gázszállítások leállásának esetére Ukrajna fordított szállítási szerzõdést kíván kötni német és francia gázszolgáltató vállalatokkal. Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter pénteken a parlamentben közölte, hogy egy francia vállalattal és a német RWE energiaszolgáltatóval tervez gázszállítási megállapodást kötni. Az európai szolgáltatók - amennyiben belemennek az üzletbe - az Oroszországtól vásárolt gázt vezetnék vissza Ukrajnába a meglévõ gázvezetéken keresztül.

Az ukrán energiaügyi minisztérium szóvivõje a Reuters hírügynökségnek megerõsítette, hogy a francia vállalat esetében a GdF Suezrõl van szó, de megállapodás még nem jött létre az ügyben.

Jurij Prodan közölte, hogy Ukrajna jelenleg is képes viszonylag kis tételekben földgázt fogadni Magyarország és Szlovákia irányából, illetve viszonylag nagy tételben Lengyelország felõl, de az ilyen szállítások megkezdéséhez még bizonyos politikai kérdéseket rendezni kell.

Magyarország készen áll az Ukrajnába irányuló gázszállításra, ennek technikai feltételei adottak - mondta Martonyi János külügyminiszter, amikor csütörtökön fogadta Danilo Lubkivszkij ukrán külügyminiszter-helyettest. A Külügyminisztériumnak az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a tárcavezetõ azt is elmondta vendégének, hogy Magyarország változatlanul kiáll Ukrajna területi egysége mellett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!