2024. április 25. Csütörtök, Márk.
 
Folyamatosan bõvül Magyarország exportteljesítményeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-13 20:27:50
A Híradónak nyilatkozó elemzõ szerint jó hír, hogy az import is élénkült, mert ez azt mutatja, hogy elindult a fogyasztás is, ami tovább erõsíti a magyar gazdaságot.

Folyamatosan bõvül Magyarország exportteljesítménye, februárra 5 százalékos növekedést becsült a Központi Statisztikai Hivatal. Szakértõk szerint továbbra is a jármûipar húzza az exportot. A Híradónak nyilatkozó elemzõ szerint jó hír, hogy az import is élénkült, mert ez azt mutatja, hogy elindult a fogyasztás is, ami tovább erõsíti a magyar gazdaságot.

Fõleg jármûvekhez és háztartási eszközökhöz gyártanak alkatrészeket a Híradóban bemutatott tolnai gyárban. A cég 80 százalékban külföldi piacra termel, Németországba, Belgiumba, Hollandiába.

15-20 százalékkal nõttek a cég megrendelései az elmúlt idõszakban, mert sikerült újabb vevõket találniuk külföldön. Ahhoz, hogy a megnövekedett igényeket ki tudják szolgálni, több mint 500 millió forintért fejlesztettek, és új dolgozókat is vettek fel. Az idén például a létszámunkat január elején 40 fõvel bõvítenünk kellett, mert az elmúlt évek 460-480 fõs létszáma nem volt elegendõ a megvalósult új projektek legyártásához” – nyilatkozta Mayer Károly, ügyvezetõ igazgató.

A KSH legfrissebb adatai szerint folyamatosan bõvül a magyar külkereskedelem. A tavalyi 2,2 százalékos exportnövekedés után januárban 3,1, februárban pedig 5 százalékkal volt nagyobb a kivitel, mint egy évvel korábban.

A külkereskedelmi mérleg pedig továbbra is pozitív. A tavalyi minden idõk legjobb, 7 milliárd eurós export-többlete után, idén már az elsõ két hónapban csaknem 1,3 milliárd euróval volt több a kivitel, mint a behozatal. Vagyis idõarányosan tovább javult a teljesítmény.

Szakértõk szerint a folyamatosan élénkülõ export a gazdasági növekedés alapja, amely stabilitást jelenthet az ország számára. Az export mellett az import is élénkült. Tavaly összesen 1,9 százalékkal, idén februárban pedig 3,5 százalékkal.

A Híradónak nyilatkozó szakértõ szerint a növekvõ behozatal is jó hír, mert azt mutatja, hogy már nem csak az export, hanem a fogyasztás is húzza a magyar gazdaságot, vagyis több lábon áll az ország növekedése. A külkereskedelemben az export az, ami dominál és az export az, ami húzza a magyar gazdaságot. Ugyanakkor látszik az a kiskereskedelmi forgalomban, hogy egyre inkább magára talál a háztartások fogyasztása is, ami viszont hosszabb távon stabilizálhatja a gazdaság növekedését- közölte Németh Dávid, a K&H Bank vezetõ elemzõje.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint az ipari termelés februári, több mint 8 százalékos bõvülése jelentõsen hozzájárult a külkereskedelem dinamikus növekedéséhez. Szakértõk szerint az európai gazdaság erõsödése is jótékony hatással lehet a magyar eredményekre és tovább élénkítheti az exportot, ezen keresztül pedig az egész magyar gazdaságot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!