2024. március 28. Csütörtök, Gedeon, Johanna.
 
Miért legyünk óvatosak a fertõtlenítõs szappannal?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-13 20:56:03
Egy háztartási piperecikkekben és tisztítószerekben gyakran használt mikrobaölõ szer, a triklozán használata jelentõsen megnöveli az orrüregben megtelepedett baktériumok számát.

Az ember által elõállított vegyületet, a triklozánt rengeteg kozmetikai és háztartási szerben - szappanokban, fogkrémekben, samponokban, konyhai tisztítószerekben - használnak a baktériumölõ hatása miatt. A Michigani Egyetem kutatóinak az amerikai mikrobiológiai társaság szabad hozzáférésû folyóiratában (mBio®) megjelent cikke szerint azonban alkalmazása nem teljesen veszélytelen.

Az új kutatások szerint a triklozán ugyanis a vizsgált felnõttek 41 százalékában bejutott az orrüregbe, és ott elõsegítette a Staphilococcus aureus baktérium megtelepedését és elszaporodását. Ez normális körülmények között is megtalálható a bõrön és az orrnyálkahártyán, de elszaporodása kedvez különféle fertõzések kialakulásának, különösen a mûtét elõtt álló betegeknél.

A triklozán mintegy 40 éve fordul elõ különbözõ szerekben, mondja Blaise Boles, a tanulmány rangidõs szerzõje. Használata a kozmetikumokban és a háztartási szerekben az utóbbi évtizedben terjedt el jelentõs mértékben. Más tanulmányok már kimutatták, hogy a triklozán megjelenik a vizeletben, a szérumban és az anyatejben, néhány tanulmány szerint pedig a nagy koncentrációjú triklozán károsíthatja a hormonrendszert, és ronthatja a szívizom és más izmok funkcióját. Ezért használatát egy ideje igyekeznek mérsékelni, de még mindig sok anyagban elõfordul.

„A triklozán gyakori a kézmosó szappanokban, a fogkrémekben és a szájvizekben, de nincs semmilyen bizonyíték arra, hogy ezek jobbak lennének, mint a hagyományos szerek” - mondta Boles. Sürgõsen  felül kellene vizsgálni a használatát” - írták a szerzõk.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!