2024. április 17. Szerda, Rudolf.
 
Aki fogyni akar, délelõtt menjen a szabadbaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-13 21:03:00
Meglepõ összefüggésrõl számolt be nemrég egy új amerikai kutatás: a szakemberek szerint a testsúly szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy melyik napszakban éri a legtöbb természetes fény a bõrt.

Azok az emberek, akiket leginkább a délelõtti órákban ér természetes fény soványabbak, mint azok, akik fõleg délután tartózkodnak a szabadban – összegezték kutatásuk eredményét az amerikai Northwestern Egyetem szakemberei. Vizsgálatukból kiderült, hogy akinek a bõrét leginkább reggeli fény éri, azok testtömegindexe (BMI) jelentõsen alacsonyabb, mint azoké, akik a napi „fényadagjukat” életvitelükbõl kifolyólag inkább délután gyûjtik be. Ráadásul minél korábbi idõpontban éri a fényhatás a bõrt, annál alacsonyabb a BMI-index, és fordítva – írja a PLOS ONE szakfolyóirat cikke.
Ki korán kel, soványabb marad?

A Northwestern kutatásba 54 felnõttet vontak be, akiknél egy héten keresztül speciális készülék segítségével mérték a szervezetet érõ fényhatásokat, az alvási és ébrenléti ciklusokat, valamint részletesen vizsgálták a kalória-bevitelt is. A délelõtti fény testtömegindexre gyakorolt pozitív hatása függetlennek bizonyult a testmozgás és a bevitt energia mennyiségétõl, az alvás idõzítésétõl, az életkortól és az évszaktól is, ami ismételten alátámasztja a napi biológiai óra megfelelõ mûködésének fontosságát.
Egyeztessük óráinkat!

A fény kiemelten fontos szerepet játszik a szervezet biológiai órájának mûködésében, a napi cirkadián ritmus és a szervezet energiaháztartásának alakításában. Ha szervezetünket a megfelelõ napszakban nem éri elegendõ fény, az felboríthatja belsõ biológiai folyamatainkat, és anyagcserezavarokhoz, illetve hízáshoz vezethet – mondta el a kutatás vezetõje. A legtöbb ember életvitele sajnos nem teszi lehetõvé, hogy reggel 8-tól délig legalább 20-30 percen keresztül természetes fény érje a bõrét, pedig ennyi idõ már hatással lehet a testtömegindexre – tette hozzá.

Hétköznap reggel 8 és 12 óra között a fejlett országokban a felnõttek jelentõs része mesterséges fénnyel ellátott irodákban ül, ahol a megvilágítás alig éri el a 300 luxot. A testtömegindex befolyásolásához szükséges küszöbérték azonban legalább 500 lux, amelyet beltéren nemigen lehet elérni (viszont a szabadban borult égbolt mellett is 1000 lux körüli a fény mennyisége). Érdemes tehát a reggeli és délelõtti órákban minél több idõt a szabadban tölteni, és akár a pár perces szünetek erejéig is kisétálni az épületbõl – hangsúlyozták a szakemberek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!