2024. április 24. Szerda, György.
 
Ezt a mobilt tölti a saját kijelzõjeForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-14 08:56:36
Itt az napelemes mobil, ami elképesztõen jól néz ki. A rejtett kivitelû szolárcellákat egyelõre csak luxuskészülékben lehet elérni.

A méregdrága órákat, szemüvegeket és divatcikkeket gyártó svájci TAG Heuer cég legújabb, Merediist Infinite nevû luxuskészülékében debütál az a speciális kijelzõ, amelynek felülete kívülrõl láthatatlan fotovoltaikus napelemeket rejt.

Ennek a megoldásnak az az elõnye, hogy a készüléknek egyik részét sem csúfítják el a nem túl attraktív napelemek. A Digital Trends technológiai hírportálnak a gyártó úgy nyilatkozott, hogy a kijelzõben lévõ cellák használatával nagyjából 15 százalékkal növelhetõ az akkumulátoros üzemidõ egy átlagos napon. A napelemek napfény vagy mesterséges fény hatására is elkezdik tölteni a készüléket.

A kijelzõben lévõ napelemek alkalmazását a Wysips Crystalnak elnevezett technológia teszi lehetõvé, amelyet egy SunPartner Technologies nevû amerikai cég gyárt, a cellák beépítéséhez szükséges megoldás pedig a 3M fejlesztése. Ennek lényege, hogy a fotovoltaikus cellákat úgy rendezik el a képernyõ felett lévõ rétegben, hogy azon keresztül látni lehessen a képernyõ tartalmát, mivel csak elhanyagolható mértékben takarja ki azt, így csak közvetlen közelrõl lehet érzékelni jelenlétét.

A híportál szerint a napelemréteg akár fényen keresztüli adatkommunikációra is használható: a li-fi nevû gyakorlatilag a Bluetoothhoz hasonló módon lehet vele fájlokat küldeni akár 10 gigabites sebességgel. Ezt a megoldást egyelõre nem támogatja kereskedelmi forgalomban kapható termék, csupán demonstrációs célból mutatták be a panel képességeit. A napelemréteg beépítése csupán néhány dollár extra költséget jelent a készülékgyártónak, amely az akkumulátoros üzemidõ megnöveléséért valószínûleg a vásárlók számára is vonzó lesz.

A Merediist Infinite készülék meglehetõsen bizarr gyártmány, a karbonszálas betéteket tartalmazó, titán készülékházba szerelt telefon ugyanis csak egy 2,4 colos, 320x240 pixeles felbontású, monokróm OLED-kijelzõvel van felszerelve. A készülék ára még nem ismert, de valószínûleg nem lesz túl olcsó, mert kétezernél is kevesebb, limitált példány készül belõle. A napelemeket nem tartalmazó elõdjéért is 5500 dollárt, tehát 1,2 millió forintot kérnek el, ezért jobban jár az, aki megvárja az elsõ hagyományos mobilokat, amelyek tartalmazni fogják a Wysips panelt. Az elsõ ilyen, normál árú készülék valószínûleg a kínai Huaweié lesz, de jövõre más gyártók telefonjaiban is megjelenik majd a technológia.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!