2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Választás 2014 – Három hetük van a plakátok eltávolítására a jelölteknekForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-04-14 09:17:49
Még valamivel több mint három hetük van az országgyûlési választáson indult jelölteknek és pártoknak arra, hogy eltávolítsák a kampány idõszakában a közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

A választás után egy héttel az ország számtalan pontján láthatók még hirdetõtáblákra, hirdetõoszlopokra kihelyezett, ám céltalanná vált választási plakátok.

A választási törvény szerint a szavazás napjához képest egy hónapon belül, tehát május 6-án 16 óráig kell eltüntetni e plakátokat. A jogszabály szerint a plakátot annak kell eltávolítania, aki azt elhelyezte, vagy akinek érdekében elhelyezték.

Ha a plakátokat nem távolítják el idõben, Budapesten a fõvárosi kezelésû közterületeken a fõvárosi önkormányzatnak, míg a kerületekben a helyi önkormányzatoknak kell eljárniuk ezen ügyekben, ugyanúgy, ahogy az ország valamennyi településén.

Az önkormányzatok a határidõ lejártát követõen maguk is eltávolíthatják plakátokat, majd annak költségét kiszámlázhatják.

A legtöbb önkormányzat a választási idõszakra hirdetõtáblákhoz hasonló “kampányoszlopokat” helyezett ki a közterületekre; a jelöltek és a pártok ezekre ingyenesen ragaszthatták fel plakátjaikat, szóróanyagaikat. Az önkormányzatok így próbálták megelõzni a “vadkampányolást”, vagyis azt, hogy a pártok aktivistái a plakátokat házfalakra, villanyoszlopokra, telefonfülkékre, aluljárók falára vagy hidakra ragasszák fel.

Budapesti közterületeken több helyen még ma is láthatók, többnyire nehezen megközelíthetõ felüljárókon, villanyoszlopokon, házfalakon olyan plakátok, amelyeket a korábbi választások után nem távolítottak el a pártok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!