2024. április 20. Szombat, Tivadar.
 
Elérhetõek az újgenerációs napelemes mobil töltõkForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-04-14 09:31:34
Címkék: Bihari hírek
Az új generációs napelemek a napfény sokkal szélesebb spektrumát használják elektromos energia elõállításához, és zsebtöltõ méretében is képesek USB-adapterével összemérhetõ töltõáramot biztosítani.

Kimerítõ okoseszköz-használat esetén jól jönnek a hordozható töltõk - külsõ akkumulátorok. Méretük praktikus és kényelmi okokból sem lehet nagy. Néhány éve már léteznek olyan változatok is, amelyek beépített napelemet tartalmaznak. A legtöbb esetben viszont ezek a néhány négyzetcentiméter felületû napelemek olyan kevés energiát voltak képesek elõállítani, amivel csak nagyon hosszú idõ - sokszor napok - alatt tudták feltölteni az akkumulátort. Ennek oka, hogy a széles körben használt napelemek hatásfoka nagyon csekély. Ami persze nem okozna gondot akkor, ha egyszerûen megnövelhetnénk a napelem felületét, és máris rendelkezésre állna a kívánt teljesítmény. Egy hordozható eszközzel azonban ezt nem tudjuk megtenni, tehát csak az adott felület méretéhez igazodó napelemet lehet használni.

A problémát az új generációs, nagy hatásfokú - high efficiency - napelemek oldották meg. A technológiát az amerikai SunPower cég dolgozta ki. Sikerült olyan napelemcellákat ipari mértekben elõállítaniuk, amelyek hatásfoka csaknem másfélszerese a hagyományos napelemekének, azaz ugyanakkora felületen közel 50 százalékkal több elektromos energiát tudnak termelni. Az új napelemek a napfény sokkal szélesebb spektrumát használják fel elektromos energia elõállításához és egy zsebben elférõ mobiltöltõ méretében is képesek az USB-adapterekével már összemérhetõ töltõáramot biztosítani.

Az újgenerációs, a korábbiaknál sokkal nagyobb használati értékû napelemes töltõk már megjelentek a magyar piacon. A ViatorPower kínálatában például megtalálható az elegáns, kecses nõi változattól a robusztus, víz- és ütésálló túraváltozatig többféle kialakítású modell. Utóbbi, a Viator Explorer például olyan napelemes USB-töltõ, amelynek felülete kisebb, mint egy A5-ös papírlap, és 3,3 wattos napeleme már 7-9 óra alatt fel tudja tölteni a 3000 mAh-ás akkumulátort. Ennyi energia pedig már egy iPhone vagy más okostelefon egész napi mûködtetéséhez is elegendõ.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!